Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Mycket vill ha mer

Jag kan torrt konstatera att jag inte förlikar mig med de lönenivåer som storbankernas direktörer har. Detta har ju stötts och blötts i media den senaste veckan.

Tycker du att det är rimliga nivåer?

Till lönerna följer sedan fantastiska pensionsavtal - som om lönen under yrkeslivet inte hade räckt till att spara en slant av?

Bankernas tvekan till att ta samhällsansvar spär på mitt missnöje, dessutom. Till detta lägger jag storbankernas tvekan att sänka räntorna.

Det kan självfallet diskuteras i det oändliga vad som kan anses vara en rimlig ersättning för en VD i ett bolag så som SEB. Personligen anser jag att nivåerna i vissa fall är fullständigt 'out of scope'.

En företrädare till Annika Falkengren sågar hennes lön vid fotknölarna.

Här kommer en lista på 2007 års lönenivåer:

Christian Clausen Nordea 12 645 000 varav bonus 274 000
Annika Falkengren SEB 12 106 000 varav bonus 4 000 000
Jan Lidén Swedbank 8 194 000 varav bonus 0
Mikael König HQ Bank 7 266 000 varav bonus 3 679 000
Pär Boman Handelsbanken 7 100 000 varav bonus 0

Jämför ovan med:

SBAB:s VD Eva Cederbalk, 2,9 miljoner
Skandiabankens Fredrik Sauter, 1,6 miljoner samt aktier och optioner
Länsförsäkringar Banks Mats Ericsson, 2,22 miljoner och 550 000 i bonus.

Jag förstår att folk rasar och är upprörda. Men till syvende och sist struntar ändå det flesta i att BYTA bank. Jag tycker inte synd om någon som bara gnäller utan att agera. Oavsett vilka skäl du har - är du missnöjd så ta ditt pick och pack och gå.

Pingat på Intressant. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Det är intressant att det skiljer så mycket mellan dom bäst betalda och de som får minst. Undra hur mycket bättre respektive sämre jobb dom gör...

  SvaraRadera
 2. i dessa siffor döljer sig också pensionsavsättningar, ev. bonus, tjänstebilar, sjukvårdsförsäkring mm...

  Dvs siffror är inte direkt direkt jämförbara med en "vanlig" tjänstemannalön om man bara ser till månadslönen. Det tillkommer ganska mycket insättningar även för en vanlig dödlig som inte syns på lönespecen.

  Men visst tjänar dom mycket pengar, men det är ju trots allt aktieägarna som betalar dessa löner.

  SvaraRadera
 3. Anonym, onekligen också betalar kunderna.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg