Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Invest e bäst

Sparandets väl och ve - hur kul känns det dessa dagar att ha investerat, sett värdet rasa och då fortsätta att putta in pengar?

Jag har läst att folk är mer benägna att köpa lotter än att spara i fonder när det är ekonomiskt trist. Att sluta investera är nästan vedertaget - istället plockas pengarna ut och tröstkonsumeras upp. En slickepinne istället för en krona på börsen.

Jag såg den här bildenSamuelssons rapport för inte alltför länge sedan, men lyckas inte hitta den igen där. Men den är väldigt talande för Börsens psykologi.

Aktiespararnas gyllene regel nummer två säger: Investera regelbundet. Helt enkelt:


 • Investera inte alla dina kosingar på en gång. Men hur många bankrådgivare struntar inte i det rådet?

 • Återinvestera utdelningen. En fantastisk hävstång på ditt kapital.

 • Hoppa inte in och ur marknaden. Fler misslyckas än de som lyckas med det.
Ett utmärkt sätt att investera, inte minst just nu och speciellt om du är en lat en, är att investera i investmentbolagen. Köper du några av dessa har du skaffat dig en god riskspridning. En annan fördel är substansrabatten, som är rejäl just nu - i genomsnitt 75% av substansvärdena. Du betalar ovanligt lite just nu för investmentbolagens innehav.

De kostnader som investmentbolagen har ligger sällan högre än en halv procentenhet, ofta bättre än de flesta aktiefonders avgifter. Jag gillar investmentbolagen som innehav - god avkastning, bra riskspridning och låg risk. Men det är klart, inte ska man glömma att alla aktieinvesteringar ska anses långsiktiga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Skall placera lite själv och jag sneglar på Kinnevik, vad tror du om den?

  SvaraRadera
 2. Kinnevik var min senaste investering och jag är inte färdig än. :)

  SvaraRadera
 3. En aktie som ingår i Kinnevik är Bayport som ger ut mikrolån i en del afrikanska länder.

  Det låter inte helt fel, bara det inte tas ut övervinster...

  SvaraRadera
 4. 13:11, det kände jag inte till. Jag måste läsa på bättre, onekligen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg