Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Dum som en kassako

Konsumtionen minskar lagom nu till jul. Minus 0,2% under tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Detaljhandeln står för en tredjedel av hushållens totala konsumtion. SCB:s siffror visar också att detaljhandeln sjunker, när man räknar bort inflationen. Ännu har inte lågkonjukturen slagit till i folks plånböcker, men många har redan börjat med att samla i ladorna för vad som kanske komma skall?

Samtidigt så läser jag att under oktober så ökade kreditköpen trots finanskrisen. Hur går detta ihop? Frågan är om detta balanseras in i SCB:s analys - att folk köper mera utan reda pengar?

Detta är mumma för hemelektronikkedjorna som säljer alldeles utmärkt just nu med hjälp av sina 'räntefria' avbetalningar. Enligt Patrik Hankers, försäljningsvarig på Resurs Bank, har banken inte märkt av några sämre tider när det gäller intresset för att konsumera på kredit.

Räntefritt låter så vackert, men med aviavgifter och uppläggningsavgifter så blir det aldrig värst räntefritt. Du måste titta på den effektiva räntan. Butikskreditkort, som ibland marknadsförs som nästintill räntefria, kan då visa sig ha en effektiv ränta kring 20 procent.

Vidare är man stygga genom att fortsätta locka till att inte bli skuldfri. Den som handlar kapitalvaror räntefritt får ofta räkningar där beloppet inte är ifyllt. Eller dubbla avier, en med den höga räntefria inbetalningen och en annan med frestande lågt belopp.

Extra produktförsäkringar, som många gånger är helt onödiga, är en annan kassako. Säljarna har inte alltför sällan provision på att sälja dessa till dig. Frågan är om den behövs och är värd sitt pris? Elektronik åldras snabbt prismässigt och du har en treårig reklamationsrätt enligt konsumentköplagen utöver en 1-2-årig garanti.

Nä, det får vara slutråmat bland Sveriges konsumenter - dax att bli lite smartare?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant?

Mer om Räntefritt:

Kommentarer

 1. Tex får Elgiganten halva pengen när du tecknar en tilläggsförsäkring hos dem.

  SvaraRadera
 2. Till Per Penning, tack för besöket.
  Jag skriver f.n. en gång per månad.
  Däremot så läser jag bloggar varje dag, och har även sett din blogg tidigare. Har inte kommenterat hos dig, men säger det nu, att du verkar rejält insatt och vältalig!
  Jag tycker att det är roligare och roligare att skriva på blogg.
  Med ett försiktigt och misstänksamt förhållningssätt till banker och finansinstitut, så tror jag att jag får ut rätt skapligt per penning spenderad...i dagsläget.
  Jag har ju ganska nyligen börjat tänka på att man kan ju bli rik på pengar också!

  SvaraRadera
 3. Jag får väl joina mig till den smarta klubben nu! Köpte tvättmaskinen kontant!=)

  SvaraRadera
 4. Anonym, 50%? Inte konstigt att de då gärna jagar en med det.

  Spargrisens mor, det är alltid bra att tänka på hur penningarna spenderas. :)

  Minna, kontant? Grattis! Du är tyvärr en udda fågel.. men smart.

  SvaraRadera
 5. ..och den här sidan betalas genom att bla visa annonser för kundfinans.se
  med "Sveriges billigaste smslån" till 1746%!!
  Av denna ränta går väl en ansenlig del i anskaffningskostnad och esättning till just sajter som Per Penning.

  Oberoende sa Bill, just Oberoende sa Bull.

  Vi är alla delar av samma system.

  SvaraRadera
 6. Du har delvis rätt, Anonym. Det ska jag skriva ett intressant inlägg om. minsann.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg