Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mot nya djärva tider!

Här hos oss har det blivit en vacker vintervärld med några sköna minusgrader. Och idag är det sista dagen för året och vi ska fira in det nya året tjugohundranio. Hur har det gått med dina nyårslöften under året? Infriade du dem?

Jag har bestämt mig för inga löften alls. Däremot kommer jag att skaffa mig ett antal ambitioner, men exakt när de ska börja gälla återstår att se - min världsbild håller på att ritas om och det är först när kartan går att läsa som det är dags för några nya sparplaner - och vägen mot ekonomisk frihet eller ett ekonomiskt oberoende. Per H Börjessons tio procent är dock en ledtråd till en del av vad jag hoppas på.

Jag vill önska dig ett gott slut på året och ett gott nytt år. Det är ju bara några timmar bort och sedan börjar vi på ett oskrivet blad igen. Det har varit ett lärorikt år även detta när det gäller pengar och finanser. På något sätt börjar jag att nå en insikt om att det inte är så komplicerat egentligen att bli rik - spelreglerna är fullt möjliga att lära sig. Emotionellt sparande ska jag helt undvika. Alla ekonomibloggarna ger mig inspiration och tips i princip varje dag. Jag behöver ingen finansrådgivare - alla ni därute har de kunskaper jag suger åt mig. Tack för att ni delar med er.

Årets sista fråga från mig till er som ni kanske kan grunna på lite under helgen gäller vårt fond- och aktiesparande. Fru Penning, som inte har intresset eller anser sig ha kunskapen, vill dela våra besparingar rätt av - hälften av varje aktie, hälften av varje fond. Jag förstår henne men det känns komplicerat att dela varje post. Min fråga är dock till er - är det en god idé att sälja av fondinnehavet och köpa aktier istället? Vi gör en förlust på fonderna men kan köpa 'billiga' aktier. Förlorar på gungorna - vinner på karusellerna? Enligt bilderna så ser ni hela innehavet idag. Eller är det bättre att dela rätt av - alltihop? Vad hade du gjort i denna situation?

Må väl! Vi ses!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Intressant?

Mer om Miljonär:

Kommentarer

 1. Jag hade nog sålt av fonder tror jag...

  Det viktiga är ju att ni får ut halva värdet var, inte exakt vad som sålts.

  Tror förresten det är klokt att försöka göra en snabb process, jag var jätteglad att snabbt hitta nytt boende etc efter min separation. Och också att det var "nytt" boende, att slippa vara ensam kvar i det gamla.

  SvaraRadera
 2. Lutar åt samma; sälj av fonder om så är nödvändigt.

  Gott Nytt År på dig! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg