Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Medelmätta?

Hur medel är du? Ganska kul är det att jämföra.

Pappan i familjen heter Lars och är 39 år. Mamma heter Anna och är 42 år. Lars är lite överviktig och arbetar inom industrin. Anna jobbar inom vården och har lite ont i nacken.

Själv är jag Per, 42 år. Inte våldsamt överviktig, har lite ont i nacken jag med och arbetar i IT-världen.

Lars tjänar 28 100 kr i månaden. Jag ligger något högre - 33 000 i månaden. Han och hans fru äger en villa vars taxeringsvärde är 770 000 kr. Vår villa har ett taxeringsvärde på 1 100 000 ungefär.

Familjen har utgifter på 31 300 kr varje månad. Familjens boende kostar omkring 8 000 kr varje månad.

SCB konstaterar också att familjen har en silvergrå Volvo av 2000 års modell, men att Anna egentligen ville ha en röd bil. Villa och Volvo alltså, men däremot ingen vovve.

Vi har tyvärr 2 bilar, en volvo minsann. Ingen hund.

Tittar man på en snittperson (både familjer och ensamstående) ser det ut så här:

Förmögenhet:
  • Medelvärde nettoförmögenhet 580 000 kr / person
  • Medianvärde nettoförmögenhet 67 000 kr / person
Att medianförmögenheten endast är ca 11,5% av medelförmögenheten är slående. Att skillnaderna är så stora beror så klart på att förmögenheterna är ojämnt fördelade. Med medianförmögenhet menas det mittersta värdet då man rangordnat alla individer från den fattigaste till den rikaste.

Fördelningen av finansiella tillgångar:
  • Pengar på banken 74 000 kr / person
  • Fonder 64 000 kr / person
  • Aktier 66 000 kr / person
  • Övriga värdepapper 11 000 kr / person
Gillar du statistik så finns det mycket kul att gräva i på Statistiska centralbyråns hemsida.

Kommentarer

Populära inlägg