Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Utan skuld

Idag har avyttringen av våra fonder påbörjats och för likviden har jag köpt på oss Industrivärden, Investor, Kinnevik, Kungsleden och Latour. Jag var tidigt ute imorse och börsen har ju stigit under dagen och det känns ju bra.

Vi ska också i dagarna träffa banken för att prata om bland annat hur bodelningen av bostaden ska gå till, värdering och om jag har råd att bo kvar. Det är ju värderingen som är den springande punkten så det ska väl bli - spännande.

Vi som jobbar får ju ytterligare lite i kuvertet från och med denna månad samtidigt som vår bolåneränta sjunker drastiskt. En liten löneökning kanske också? Så det är läge att bygga på en utjämningsbuffert för sämre tider. En tanke som jag har är att 'alltid' ha 5 % som riktränta - att avsätta ett belopp för räntebetalning som motsvarar detta varje månad - överskottet kompenserar tider med högre ränta. Det får gärna bli verklighet - jag hoppas det går. Det gäller ju att behålla jobbet framöver.

Och behåller man det så blir det ju alltmer i kuvertet när jobbskatteavdragens effekt blir tydlig. Intressant är att det går att räkna ut hur mycket mer det blir i lön mellan åren 2006 och 2009. Direktlänken till räknaren finns här.

Precis som mången svensk så är jag negativ kring min egen privatekonomi för året som kommer, men kanske av andra skäl än de flesta. En skilsmässa kostar pengar och att leva ensam är dyrare. Men eftersom jag slagit på alla bromsar jag kan bland utgifterna så kanske jag kommer hyfsat lindrigt undan.

Att barn känner oro inför familjens ekonomi är beklagligt. Jag kan tänka att pengar är källan till många konflikter hos föräldrarna. Att barn ringer till BRIS och frågar om arbetslöshet, uppsägningar och räntor - det känns inte speciellt bra. Lika lite som min egen förestående separation är mina barns fel - lika lite är en kämpig ekonomi det. Låt barn vara barn och inte behöva känna skuld för egna tillkortakommanden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Intressant?

Kommentarer

Populära inlägg