Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En tia i handen är bättre än tio i skogen

Var ute och käkade lunch igår. Kostade 72 kronor. Alldeles för mycket. Och om jag räknar med att min löning intjänas dygnet om så tar det 2 timmar och 35 minuter för mig att nollställa den balansen. Hur jag räknar? Läs gärna här.

Som den potentiella konsument jag är, dygnet om, så är det en morot i sig att räkna på detta sätt. Dessutom har jag upptäckt att kontanter är svårare för mig att konsumera än att betala med kort. Så därför kör jag nu kontantprincipen. En skojig idé är den här med hundralappen.

Idag, fredag, så är det den tjugonde i månaden och det finns lite pengar kvar i plånboken. Känns trevligt.

Skummade igenom Suze Orman's '2009 action plan' som är ämnad för nyfattiga amerikaner att komma igen under och efter finanskrisen. Lite smårolig trots allt. I det hela känns det som om de ämnade läsarna för boken ifråga människor med en ganska låg kunskap kring privatekonomi. Dessutom väldigt amerikansk. Samtidigt är det saker som tas upp som vem som helst borde ha med på sin ekonomiagenda.
 • Betala av dina krediter - men använd inte dina besparingar till det.
 • Se till att det finns en insättningsgaranti på dina besparingar.
 • Skaffa en buffert motsvarande åtta månaders omkostnader.
 • Ha inte pengar du behöver inom 10 år på aktiemarknaden.
 • Dela på 'Vill ha' och 'Behöver' - prioritera rätt.
 • Stryk 'jag är värd det' - det är irrelevant vad du anser dig värd. Vad du har råd med är det viktiga.
 • Bygg upp ett sparande för sämre tider, så som om du blir sjuk.
 • Skaffa en livförsäkring - se till att familjen är försäkrad på ett bra sätt.
Ja, jag tror att jag hade fixat att skriva en sådan bok jag med. Slutklämmen är lite rolig den med:

When it comes to money, if it sounds too good to be true, it is.
If you cannot afford it, do not buy it.
Always choose to do what’s right, not what’s easy.

Kommentarer

 1. jag skriver under på att kontanter är svårare att göra sig av med än med kort!! Jag använder endast kontanter=) Sparar massor...

  SvaraRadera
 2. Stämmer. Svårare att göra av med kontanter än använda kort. Har inte övergått helt till kontanter, men har börjat försöka använda dem mer och mer.

  SvaraRadera
 3. 8 månaders omkonstnader.... ja, det lär ju ta ett tag. em så där 8 år eller så, men vem fan har bråttom?!! =)

  SvaraRadera
 4. Är inte det kvinnan som brukar vara hos Oprah? Såg iså fall henne svara på tittarnas frågor om hur man hanterar barn och ekonomi nu i dessa tider. En tittare ringde in och frågade om och hur de skulle finansiera deras 11-åriges sons resa till Costa Rica. Det visade sig att de hade många dollars i kreditkortsskulder och inte klarade privatekonomin som det var och de funderade på att ta mer lån för att skicka iväg sonen på resa... De flesta amerikaner lever på krediter och behöver nog lite basic-kunskaper.

  SvaraRadera
 5. Det var goda råd!Alla borde ha dem på väggen, så att man kan se dem varje dag......

  SvaraRadera
 6. 72:- kronor för lunch är på TOK för dyrt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg