Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ingen lyx - bara en fälla

Lyxfällan nådde denna gång fram till det som är skammens krediter - SMS-lån. Jag har sagt det förut och säger det igen - SMS-lån är inte en rumsren kreditgivning och borde lagstiftas bort i den form som den finns idag.

Familjen som var med i det senaste programmet, Roger och Zandrah, hade ingen koll på vad ränta är för något - en brist i sig, men något som flitigt utnyttjas av kreditbolagen.

Det är väl klart att ingen ska hindras att låna via SMS till den ränta de själv väljer. Men kronofogden ska inte systematiskt nyttjas för att indriva skulder, vilket kredigivarna gladeligen gör. En affärsidé i sig som bara kostar skattepengar.

I Lyxfällans exempel:

Du lånar 3000 kronor.

Tar du ett banklån med 10 % ränta blir det 3025 kronor på en månad.
Betalar du via kreditkort med 25 % ränta blir det 3063 kreditkort på en månad.
Ett av de billigare SMS-lånen har en MÅNATLIG ränta på 12,5 % vilket ger 3375 kronor på en månad.

Så de tre lånealternativen ger alltså 10 %, 25 % eller 150 % på årsbasis. Varför välja SMS-lån? Jo, så som Zandrah beskriver det - 'ingen frågar vad man ska ha pengarna till'. Skam och stolhet är faktorer att räkna med.

Att kunna få SMS-lån trots betalningsanmärkningar hos kronofogden är helt absurt. Branschen är en skam! Det ger desperata människor ett halmstrå, men ett fatalt sådant.

Kommentarer

 1. ja usch vad jag kände med dom i programmet. Kronofogden borde inte ta emot sms låns skulder....Jag är så glad över att jag inte har tagit såna lån....hade säkert kunna bli så om jag hade blundat och bara kört på som jag gjorde förr...

  SvaraRadera
 2. Finns inte ockerlagen kvar?
  Detta måste vara solklar ocker i så fall.

  Å andra sidan har folk faktiskt ett eget ansvar, ingen har TVINGAT dem att ta SMS-lån.

  SvaraRadera
 3. Nej, det är sant. Ingen tvingas att belåna sig. Men det är absolut ocker. Finns det en sådan lag?

  SvaraRadera
 4. Per,
  det fanns varjefall. Tror faktiskt inte den finns längre, tyvärr. Tror att den var till just för att förhindra orimliga räntor. Ska se om jag kan kolla upp det.

  SvaraRadera
 5. Här:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ocker

  SvaraRadera
 6. 6 månaders fängelse? Låter prima! :)

  SvaraRadera
 7. Tyvärr blir det nog inte 6 månader, följande klippt från Lawline.se:

  "För krediter avseende mindre belopp och med kortare löptid kan dock en viss nominellt sett mindre ersättning motsvara en mycket hög effektiv ränta utan att det därför är rimligt att bedöma transaktionen som ocker, menar HD. Kreditbeloppet, kredittiden och konstruktionen för betalning av kreditkostnaderna måste också beaktas. En samlad bedömning måste med andra ord göras av räntan och lånevillkoren i övrigt. Detta är viktigt att betona på så sätt att det ej finns en bestämd räntesats som kallas ockerränta.Som visats av detta fall och annan praxis krävs för att ockseransvar ska aktualiseras som dels mycket höga räntor och dels oförmånliga låne- och räntevillkor."

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg