Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Lika för lika

Det är nu nio år sedan staten och kyrkan skiljdes formellt åt. Tyvärr är det en sanning med modifikation att Sverige nu är en sekulär stat.

Svenska kyrkan borde betraktas som ett av andra trossamfund och behandlas som sådant. Svenska kyrkan är en bjässe - ungefär tjugofemtusen anställda och med tillgångar på trettio miljarder.

Medan 22 andra religiösa samfund delar på ett årligt bidrag från staten på femtio miljoner kronor har Svenska kyrkan en rad särskilda privilegier:
 • Avkastningen på fastigheter, skog och aktier är skattebefriad.
 • Kostnadsfri insamling av medlemsavgifter.
 • Ett statsbidrag på runt femhundra miljoner för bevarandet av kyrkobyggnader.
För mig är detta befängt. Klipp navelsträngen för gott, tack. Ett antal avtal mellan stat och Svenska kyrkan som löper ut i år och ska inte förnyas, anser jag. Önskemål finns om att förlänga skattebefrielsen. Nej, säger jag. Inga fler fringisar - trossamfund ska behandlas lika och egentligen ska inga skattemedel ges till dessa överhuvudtaget.

Egentligen hör religion inte alls hemma i politiken. Det är sorgesamt med kristdemokraternas evigt krånglande kring så självklara ting som könsneutrala äktenskap, inte minst. Och nu har dessutom detta parti en kvinna i sina led vid namn Ella Bohlin som beskriver sig själv som kreationist - en person, ofta med en bokstavstro på Bibeln, som anser att allt levande helt eller delvis uppkommit efter ett gudomligt ingripande.I en intervju på debattsidan Newsmill sade hon:

Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning för vilken av dessa läror som är korrekt.

Det är sådana här dårfinkar som inte har i politiken att göra. Intelligent design tillhör samma skola av stollerier som samtidigt är ett skrämmande försök att ta sig runt evolutionsteorin. Men visst - vill man tro på det ska man få göra det. Men det har inte heller i skolan att göra, lika lite som andra pseudovetenskaper.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Intressant?

Mer om Kyrkan:

Kommentarer

 1. Usch, kreationism/intelligent design är något av det mest skrämmande som finns. Kanske för att det är ett kvitto på hur idiotiska människor är. Och jag som röstade på KD en gång... :o

  SvaraRadera
 2. Och idag önskar även Kd's Else-Marie Lindgren att Reinfeldt ska avsluta sina tal med orden "Gud välsigna Sverige".

  Begriper inte att folk överhuvud taget kan få för sig att rösta på Kd.

  SvaraRadera
 3. jag skulle aldrig rösta på kd men vill poängtera hur bra kyrkan är. Vid alla kristider vänder man sig till kyrkan. Dom hjälper många fattiga i vårt land. Dom hjälper och finns alltid där. Visst får dom för mycket hjälp, men kyrkan är oerhört viktig.

  SvaraRadera
 4. Jag hörde den här Else-Marie intervjuas på radion och jag blir så beklämd. Jag hoppas att kd:s väljare går till något av de andra borgerliga partierna inför nästa val.

  Anonym, jag håller med dig. Kyrkan gör mycket bra saker. Men samtidigt så har den problem med en del av sina medlemmar - homofoberna, kvinnoprästmotständarna, de bokstavstrogna och så vidare. Därav min rubrik på inlägget. Alla är lika inför Gud, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Väl skrivet!

  Låt oss en gång för alla separera stat och kyrka. Inga andra föreningar tillåts ha så stort inflytande och får sådana privilegier.

  SvaraRadera
 6. Det är märkligt att höra detta ständiga gnällande på kristna samtidigt som det inte hörs ett enda fördömande ord om den antisemitism, det homohat och den kvinnoförnedrande retorik som strömmar från moskéer i Sverige. Hur löd nu det där bibeluttrycket? Sila mygg och svälja kameler...

  SvaraRadera
 7. Anonym, det är en annan fråga som jag inte dryftar i detta inlägg. Du låter bitter och cynisk? Nästan som Gustav.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg