Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Snålvattnet rinner till

Det är en märklig tid för tillfället. Lite smått svår att förstå. Finansiell kris runtom mig samtidigt som den privata plånboken ter sig stark.

Jag noterar för ovanlighetens skull att det finns pengar på mitt lönekonto och sedlar i min börs - och detta den artonde i månaden! Högst ovanligt men inte helt överraskande. Tjurigt och envist har jag framförallt nekat mig alla de SMÅ dagliga utgifterna - en lunch här, en godisbit där eller kanske en tidning. Dagligen har jag fört in mina transaktioner i iCash, jag har till och med lagt upp konton som heter 'Plånboken' och 'Lunchkortet' - de är också finansiella tillgångar, så tas den en tjuga ur lädret så ska det minsann bokföras också!

Dessutom så blir det semester i Sverige till sommaren! Att vara snål mot sig själv kallas sparsamhet?

Under tiden så har faller det mesta ned i åtminstone mental depression. Här under natten så har ju SAAB hamnat i en rävsax, den senaste i raden. Och mer kommer som ett brev på posten. Vi som har jobbet kvar surrar fast oss i masten för att rida ut stormen - som helst inte ska bli en perfekt sådan. Men det lutar ditåt.

Börsen tog ju sig ned i källaren igen igår med minus 4,5 %. Men precis så som när jag känner den där första doften av våren, knappt förnimbar men ändå där, känner jag kring aktieinvesteringar. Jag vill inte missa en historisk uppgång när den kommer. Kanske är detta ett unikt tillfälle i sig? Visst, det varnas åt höger och vänster om vad man ska ta sig för eller inte. Men gör man som alla andra blir man inte rik, eller? Investeringsklockan är populär just nu men jag tar det med en nypa salt, jag. Jag har tillräckligt med tider att passa ändå.

Ta en sådan aktie som Industrivärden som exempel. Två år tillbaka låg kursen på närmare 150 kronor. Idag ligger den på 48 kronor - en tredjedel av dess tidigare värde. Under de här två åren har jag enbart köpt Industrivärden - inte sålt en enda gång. Min genomsnittliga anskaffningskurs ligger därför på 75 kronor. Och jag har verkligen lyckats med att börja investera 'dyrt' - min första transaktion avsåg 100 Industrivärden sommaren 2007 för 148 kronor. Grattis, din förlorare, resonerar nog en del. Men det ligger i min strategi:

Köp regelbundet för mindre belopp, köp investmentbolag och sälj inte. Hört den förr? Tror jag nämnt det tidigare. Detta innebär att de senaste 100 Industrivärden jag köpte inhandlades för 40 kronor jämnt. Men vi har kanske inte sett botten än? Nej, kanske inte men kanske? Om aktien står i 30 kronor kommer jag att köpa men även vid 50 kronor, avhängigt av viss mediabevakning av företaget dock - samt kloka ekonomibloggare. Men det lär inte bli mer än kanske hundra aktier åt gången eller femtio. Finansfilosofens överdriv inspirerar.

Jag spekulerar inte i råvarurally eller heta aktietips. Jag tråkar ut mig själv med indexfonder och traditionella aktieslag - investmentbolag, fastigheter och tittar på om inte lite 'livsmedelsaktier' skulle passa in. Kanske en bank? Jag intresserar mig inte för direkt ägande i telekom eller mediaföretag, det får investerarna sköta - jag sparar till min ekonomiska frihet på de sätt som jag begriper mig på.

Jag känner i min stortå, som jag hyser ett stort förtroende för, att det är goda tider att köpa på sig mer aktier. Jag får 3 Industrivärden för samma pris som en enda för två år sedan och utdelningen ligger kvar på 4,50 kronor. Köper du denna aktie är du snett ute, säger den del just nu. Ja, kanske - men kanske inte.

Köper jag aktier får jag låta bli matpengarna eller stålarna till hyran - det finns ju alltid en risk i det hela. Men jag vill vara med på det här tåget - fast jag sitter i många kupéer samtidigt och i väntsalen med. Det finns många intressanta destinationer och biljettpriserna är låga.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant?

Mer om Snåla:

Kommentarer

 1. Ett företag som historisk "alltid" har gett bra avkastning och som stått stabilt i ur och skur är Procter & Gamble, som nu är lågt värderat. Konsumentvaruföretag som har funnits i sisådär 170 år. Kan vara en fundering kanske

  SvaraRadera
 2. ville bara skicka över en kram

  SvaraRadera
 3. Hobbyinvestor - tack för tipset? Har du aktier i det företaget?

  Tack, Ekonomisanering. :)

  SvaraRadera
 4. Fint inlägg. Gillar tågliknelsen. Känner igen mig i dina tankegångar. De mest gyllene aktieinköpstiderna ser aldrig sjävklart lysande ut då vi är mitt i dem. Det är lätt att vara efterklok, men svårt att pricka rätt medan olyckskorparna flaxar som värst. Har också sneglat på de aktier som rasat mest under året i min portfölj och funderat om det är just de man borde satsa på. Vet inte, måste avvakta och samla fakta ännu en liten tid innan jag slår till igen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg