Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Eltänkt

Kan det här vara något? Ja, varför inte? Mina elräkningar har varit ansträngande under vinterhalvåret och finns det pengar att spara så vill jag det.

Villaägarnas riksförbund har startat en kampanj för att få till stånd lägre elpriser på sidan Kraftsamla.

De senaste 25 åren har skatten på el stigit med 600%. Utsläppsrätterna höjer elpriset med 25% och utgör en stor extravinst för kraftjättarna. År 2005 och 2006 tjänade EON, Fortum och Vattenfall 28 miljarder extra till följd av utsläppsrätterna.

Numera är det systemet med utsläppsrätter – inte skatten på el – som avgör mängden CO2-utsläpp. Det är bra. Dessvärre höjer utsläppsrätterna priset även på CO2-fri el. Därmed uppstår en omotiverad kapitalöverföring från hushåll till kraftproducenter.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant?

Mer om El:

Kommentarer

 1. Hejsan,
  OM alla vara bilar i framtiden kommer att drivas av elektricitet kommer staten dessutom att behova flytta stora mangder "bensinskattpengar" till elektricitet alt. hoja andra skatter...

  SvaraRadera
 2. Och vi eldar, och vi eldar. Länge leve kaminen vår! Fast det är väl inte så miljövänligt....(även om kaminen har såkallat miljövänligt brännsystem) Släck ljuset, är ett annat tips, och slå av alla stand by maskiner/mackapärer. Det hjälper ju inte att handla billig el, om man inte gör något med förbruket.

  SvaraRadera
 3. Anders, det låter ju inte helt upplyftande.

  Grön, vi har också en kamin och det funkar bra på landet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg