Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

En del av allt jag tjänar behåller jag

Under helgen hann jag med att läsa 'The richest man in Babylon' - en bok med närmre hundra år på nacken men med ett budskap nog så aktuellt.

Både Miss Millionairess och Hur jag blev rik har skrivit om boken. Min egen åsikt är att den är en ganska trevlig bok - lättläst och tillgänglig. Det jag möjligen kan beklaga är att jag inte funnit den översatt till svenska. Då hade mina barn fått varsin i present.

Uttrycket 'A part of all I earn is mine to keep' är oerhört bra, tycker jag. Minst ett guldmynt av de tio du tjänar sparar du. Orkar man inte komma ihåg mer än detta så har man ändå kommit långt i sitt sparande. Samtidigt - tänk så lite vi kan kring det här med privatekonomi idag med tanke på hur många år som passerat sedan Babylons framgångsdagar?

Något helt annat:
Jag lyssnade på radion igår där socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson fäktade retoriskt för att intygen som införts vid VAB är en bra inrättning. Nej du, Karin - det är det inte.

Antalet dagar som föräldrar begär ersättning för har inte ändrats sedan intyget infördes. Istället så har försäkringskassans administrativa börda ökat vilket lett till ytterligare förseningar i utbetalningarna samt att kostnaderna för denna administration har ökat. Dessutom ägnar sig nu skola och daghem åt att skriva under intyg och att föra bok över frånvarodagar istället för att lägga denna energi på - barnen.

Det finns mången åsikt kring detta, säkerligen. Men de som inte har barn på dagis eller i skola och vet vad det innebär vet inte tillräckligt.

Försäkringskassans system att registrera VAB är krångligt och inbjuder till misstag. När jag väl är igenom en registrering ska jag 'på heder och samvete' skriva under med hjälp av Bank-ID.

Trots detta så är jag ändå en potentiell lögnare så den underskriften är inte mycket värd, utan intyget som ska skrivas under kommer med posten. Med mössan i hand ber jag snällt de stressade barndagvårdarna att skriva under intyget. Alla hatar det här - det är de enfaldigaste påfundet på länge!

Socialdemokraternas talesperson i frågan - Veronica Palm tycker att intyget ska avskaffas. Det tycker jag med. Det här är bara dumheter som kostar mer pengar än vad det sparar.

Klart det finns fusk. Detta ska stävjas. Återgå till stickprovskontroller är min åsikt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mer om VAB:

Kommentarer

 1. boken borde vara obligatotisk på engelska lektionerna! Jag påpekade detta till sonens klasslärare, och nu ska dom läsa boken tillsammans!

  SvaraRadera
 2. Diskuterade det där på jobbet med några kollegor. Vi säljer våran tid till arbetsgivaren, sedan använder vi alla dom pengarna vi fick för tiden till att överleva. När man lägger upp det så istället får folk och fä sig en rejäl funderare

  Hyra/mat och nöjen och 0kr på kontot vid månadsskifte är mycket vanligare än man tror.

  SvaraRadera
 3. Intressant, Minna. Både engelska och ekonomi på en gång? :)

  Martin, deprimerande men det låter sannolikt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg