Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Konsekvens

Idag fortsätter börsen brant uppför och det är ju trevligt. Vad beror det på? Är det masspsykologins hysteri? Att inte våga missa en uppgång?

Min egen portfölj ligger fortsatt på minus totalt sett - ungefär 12 procent - men det finns nu helt plötsligt ett antal aktier som ligger på plus vilket inte var fallet vid årsskiftet.

Några glada och några ledsna rapporter här på morgonen kanske bidrar? Något lite positivt, så som Axfood, räcker kanske för att tilltron ökar för en bredare uppgång?

Själv småputtrar jag in fånigt små belopp med jämna mellanrum. Eller så köper jag för min lilla utdelning som sipprar in på kontot. Igår blev det sexton stycken SKF och tvåhundra Global Health Partner för utdelningen från Ratos och Öresund. Jag köper smått men regelbundet.

Liksom en del andra så blir jag alltmer prismedveten. Att lägga pengar på 'skräp' tilltalar allt mindre och ger inte den tröst som det gjort en gång. En tidning här, en godisbit där. Inte längre, och det gör det enklare att spara, självfallet. Liksom vikten av livet och tiden som jag påminns om med jämna mellanrum. Tid går inte att köpa.

Kommentarer

 1. Hej Per, hur köper du dina aktier? Via Aktieinvest eller något liknande? Så små poster brukar annars bli så dyra. //Mia

  SvaraRadera
 2. Hej Mia. Jag köper via Aktiedirekt och där priset är 9 kronor per affär. Jag medger dock att jag inte alltid är helt rationell när det gäller prislappen på aktieköp - det blir ibland ganska få aktier i ett köp.

  SvaraRadera
 3. Hej Per!
  Köper också på aktiedirekt och köper du bara över 600 kr per gång så drar du full nytta av den låga courtageavgiften. Det ger oss som inte köper för så mycket möjligheten att få en bred portfölj istället för att satsa allt på ett kort.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg