Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Bli inte avkastad!

Högre avkastning på sitt sparande är ju alltid intressant. 40Procent20år har skrivit ett intressant inlägg kring just detta.

Jag tar mig friheten att citera tvenne ting att fundera kring:

Det enklaste sättet att börja spara är att spendera mindre pengar. Det är 10 gånger lättare att spara 100 kr genom att minskade utgifter än att försöka tjäna 100 kr extra. Det gäller för investering också.

Varför ska man försöka få högre avkastning genom att öka riskerna där du i slutändan riskerar få sämre resultat än om du hade istället haft mycket lägre risktagande!

Att spendera mindre pengar är en nyckel i sig.

Ett prima exempel är att hustrun bytte vår ena bilförsäkring i dagarna vilket sparar oss ungefär etthundra kronor i månaden. Dessa hundra kronor kanske ger oss dryga tjugotusen kronor i utdelning på en tjugoårsperiod, med lite tur. Hundra kronor i sig har en inbyggd kraft utan like tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Risktagandet är en annan nyckel. Det är lätt att dras med i en börsyra och börja ta risker som inte rimmar med ens fastställda mål. Mycket vill alltid ha mer. Investera alltid med huvudet på skaft.

Kommentarer

 1. Beror på vad man menar med "risktagande".

  De allra flesta "ekonomibloggar" på nätet är stora risktagare då de inte vet/kan/har kunskap om hur man ska investera i papper/fonder.

  De flesta investerar för kapitalökning och inte kassaflöde, vilket vore det rätta OM man har lite kapital att investera. Investera i något som direkt ger kassaflöde, vilket gör att man får mer pengar DIREKT att investera i fler kassaflöden, som ger en ännu mer pengar ...

  Det har jag gjort sedan något år tillbaka. Lanserar snart ett projekt som som kostat lite pengar i investerat kapital, lite tid, och kommer ge ett tillskott på ca 20 - 30 000 kr/mån i DIREKT kassaflöde och till 95% helt på auto-pilot.

  Finns andra projekt jag startade upp för ca 2 mån sedan som redan gett ett tillräckligt stort kassaflöde som motsvarar det investerade beloppet.

  Börja kika efter investeringar som ger KASSAFLÖDE istället för KAPITALÖKNING. Det är att investera för dåliga tider, och man klarar sig bra under de dåliga tiderna. Hur tror du att det ser ut under de bra tiderna?

  SvaraRadera
 2. # hej Per Penning!

  Kul att du gillade mina citat och
  Gillar start med ideén att 100 kr i månaden totalt genererar 20 000 kr.... Låter mycket trevligt måste jag säga :)

  SvaraRadera
 3. Klart man skall ha huvudet på skaft, men ett MEDVETET risktagande behöver inte vara fel. T.ex. Kina fonder anses som högrisk, men själv har jag haft bra avkastning på mina.

  SvaraRadera
 4. Varför riskera något när man verkligen inte behöver riskera hela sitt "sparade kapital"?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg