Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Exklusiv exekutiv

Fler varsel och och uppsägningar kommer allt efter. På min egen arbetsplats har piskan och Doktor Död redan tagit en vända och tio procent av mina kollegor har fått städa skrivbordslådan och lämna. Inget roligt alls och klart demoraliserande. Och lite orolig är även jag. Vem vet hur det slutar? Är du orolig för ditt jobb?

Att förlora sitt jobb men dessutom sitt hem måste vara en tragedi. Därmed inte sagt att det möjligen är självförvållat med ett visst stöd ifrån banken. Dessutom är det en aning märkligt och skrämmande att det sker just nu med dagens unikt låga räntor. Vad väntar runt hörnet när konjunkturen vänder och räntorna drar iväg?

Jag vet att familjen Penning skulle mäkta med 6-7 procent i ränta även om vi båda förlorar jobbet, vilket i sig ter sig osannolikt. Var ligger er smärtgräns?

Morgondagens hus- och borättsköpare sitter på skolbänken och lär sig vardagsbudgetens hemligheter. En god idé.

Kommentarer

 1. smärtgräns? jadu räntan lär ju få vara minst 30% och den högsta räntan vi haft nångång nånsin i sverige va väl på 15-20% nånstans... nu liger ju räntorna runt 4% ,så nej vi är inte oroliga,dessutom är lånet snart slutbetalt.
  ett tips är att läsa Dave Ramseys bok"the total money makeover"

  SvaraRadera
 2. Förändring ger möjligheter till att få tummen ur och tex starta eget. När du fått rull på det vill du aldrig mer vara vanligt anställd igen.

  SvaraRadera
 3. jag har också undrat lite hur det kommer sig just nu när räntorna är så låga!

  SvaraRadera
 4. Hemtrevligt, du verkar ha goda marginaler i din privatekonomi. :)

  Anonym, det finns många exempel på att folk senare tyckt att förlora jobbet - ja, det var det bästa som kunde hända dem.

  SvaraRadera
 5. Håper du godtar en kommentar fra grannlandet Norge :)

  Jeg og min samboer har tatt høyde for betraktelig renteøkning. På lik linje som i Sverige er renten i Norge også lav akkurat nå. Vi har i dag flytende rente på hele vårt boliglån. Renten er i dag på 3,5%. Og vi betaler ned ekstra med ca 3 000 kroner i måneden siden renten er så lav.

  Så lenge vi er i jobb begge to klarer vi nok 15 - 20% rente. Det er da bare å kutte på andre ting det hvis det skulle skje.

  Det prosjektet som Cashguiden gjør er noe som burde gjøres i Norge også. Det er mange yngre som havner i gjeldsfellen og sliter med å komme seg ut. Selv om Norge er ett "rikt" land er det ikke alltid alle som har så bra økonomisk kontroll...

  SvaraRadera
 6. Hej Formuebygging! Alltid trevligt med läsare från våra grannar. :)

  Och du har en god poäng - det här med att kunna dra åt svångremmen och övervintra bistra tider. Denna tanke är nog svår i sig för en del människor.

  SvaraRadera
 7. Bor i hyresrätt så räntan känns som ett avlägset problem än så länge, är inte direkt rädd att bli av med jobbet men det hade antagligen fått förödande effekter på våran ekonomi..
  Tycker synd om de personer som blivit av med jobb och hem

  SvaraRadera
 8. Dubbel arbetslöshet skulle inte vara kul för Pluring med familj. Visst kickar inkomstförsäkringen in under 6 månader och det blir väl ganska uthärdligt även uppåt 7-8% ränta. Men efter det blir det tufft.

  SvaraRadera
 9. Smärtgränsen är relativt hög under ca 1 års tid. En ränta på 10% skulle inte vara något problem. Men efter det året blir det mycket tuffare. Hur lång är er uthållighet?

  SvaraRadera
 10. För vår del tror jag att 10 procent är lätt uthärdat. Därmed inte sagt att tillvaron blir så påver. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg