Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Lånetankar

Jag fann det intressant att läsa om Swedbank:s VD Michael Wolf. Inte för att jag är överdrivet intresserad av banken ifråga utan mer om hans tankar kring bostadsköpare och framtida räntor.

'Jag är orolig för att när stimulanspaketen börjar få effekt om två tre år, då har vi inflation och ett helt annat ränteläge.'

Ja, frågan är hur snabbt det går när det vänder. Det har ju gått i en oerhörd fart nedåt med räntorna.

'Om du vill ha kortränta för att du tror att det är billigare – ta den, men amortera mellanskillnaden, för då vet jag att du tänker långsiktigt. Jag tycker att man ska amortera upp till en månads­nivå som om räntan vore 5-6 procent.'

Jag tror inte att det är billigare med kortränta, för det säger all statistik fram till denna dag - att så är det. Inte heller tror jag att det är amortering av mellanskillnaden som är den bästa lösningen för de med stora bolån. Däremot - buffra pengar som om räntan var 5-6 procent. Då får du en trygghet och ett lugnare läge i privatekonomin. Det tycker jag känns bra för framtiden, så som de säger i reklamen för Grumme tvättsåpa.

Kommentarer

 1. Innan extra amortering av huslån bör man se till at ha en stor sparbuffert. Hur stor bufferten ska vara er individuelt, men åtminstone 6 månaders normale utgifter bör väre på sparkonto.

  Villa/bil/bostadsrätt-ägare bör ha en vedlikeholdsbuffert också. Man kan forlora jobbet samtidig som varmepannan går sönder, taket läcker och växellådan må bytes ut.

  SvaraRadera
 2. Som jag ser det är det inte en fråga om antingen eller. Man bör amortera i en hyfsat rask takt OCH ha en rejäl buffert på plats, allt för att obehagliga överraskningar i form av räntehöjningar och havererade växellådor ska ge så lite besvär som möjligt.
  I idealfallet har man förstås bufferten ihopsparad innan man ens tar sitt första bolån.

  SvaraRadera
 3. Buffert är tyvärr inget normalsvensken (eller norrbaggen) tänker på i dagens samhälle.
  Om växellådan går i bitar på bilen har verkstaden alltid "räntefri" avbetalning.
  Likaså alla andra också om problemen uppstår, de flesta är så inne i att man kan låna sig ur knipor att man blir skrämd

  SvaraRadera
 4. Jag tycker du resonerar väldigt konstigt Per.

  De flesta (i alla fall hos mig) har redan och har alltid haft en buffert på plats även innan jag hade eget boende. Idag är den cirkus 100 000kr.

  När nu räntan sänks så medför detta att det blir mer pengar över i plånboken. Valet handlar då inte om att bygga på bufferten direkt utan valet handlar om att välja mellan att antingen amortera mer eller spara långsiktigt.

  Personligen så har vi ökat amorteringstakten från 2500kr till 4000kr i månaden (har huslån på ung 1Mkr) och vi sparar i aktier ca. 4000kr i måanden också.

  SvaraRadera
 5. Tycker det är bra att lägga pengarna på börsen till 8% avk årligen mot en framtida ränta på 5-6% speciellt nu med låg värdering

  SvaraRadera
 6. Lex, det är rätt och riktigt men hur många har det så i verkligheten? Själv jobbar jag på det. :)

  Wimsey, räcker pengarna till båda ändamålen, tro?

  Martin, likväl är vi ännu inte lika illa på det som amerikanerna - är det en tidsfråga?

  Anonym 1, jag tycker att jag resonerar begåvat. Dock utgår jag ifrån att man saknar en buffert i din storleksklass. :)

  Anonym 2, ska man lägga sina buffertpengar på börsen?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg