Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spekulera eller spankulera?

Day trading - är det något för mig? Trading överhuvudtaget, med sälj och köp utifrån analyser i kvadrat eller på tvären? Jag vill ju så klart tjäna så mycket det går på mitt kapital.

Jag satt och fingrade lite på knapparna i min portfölj på Aktiedirekt i söndags kväll. Imorgon kan det nog gå ned, tänkte jag - jag läser den eminenta Daytrading - Winning Trading som är väldigt lärorik. Men det blev inga stopp-lossar (heter det så på svenska?) och visst föll börsen ned sedan på måndagen med hela 2,2%. När krutröken hade lagt sig kunde jag ändå konstatera att min egen portfölj fallit med modesta 0,24%.

Tisdagen inleds med osäkerhet läser jag här och var. Vinsthemtagningstider råder. Ska jag också göra det - försöka rädda undan lite, hoppas på en nedgång så att jag kan köpa tillbaka samma aktier med lite mer vinst?

Nej - jag tror inte det. I dagsläget, med min begränsade kunskap, erfarenhet och inte minst tid att analysera och bevaka, bör jag nog besinna mig och tänka tillbaka lite på hur det såg ut runt 2002 och 2003, IT-bubblan och 'Den nya ekonomin'. Då var det i ropet att alla kunde vara sin egen Day-trader. Det fanns de som lånade pengar, sa upp sig från sina jobb och satt hemma framför datorn och sålde och köpte aktier hela dagarna. Men det var få som var riktigt framgångsrika - desto fler misslyckades. Även Daytrading kan väl anses kräva både erfarenhet och kunskap?

Jag har en bekant som säljer och köper mycket aktier. Han sitter massor vid datorn och läser analyser och gör affärer. Han är påläst och verkar kunnig. Och han ligger idag några få procent plus på sitt kapital. Själv har jag bara köpt aktier, inte sålt något. Jag läser ekonomibloggar, enbart - jag fattar inget om teknisk analys och jag finner det inte så spännande att lära heller. Jag har nosen i aktieportföljen 10 minuter om dagen i genomsnitt. Jag ligger några få procent minus idag. Visst - den bekantes portfölj ligger bättre till, trots allt?

Spekulativ handel med surt förvärvade slantar - eller ännu värre lånade pengar - är inte att rekommendera, tycker jag. En medvetenhet och helst en finansiell förmåga att kunna ta förluster måste finnas först. Och det tycks många ha, exempelvis Finansmamman som visserligen inte daytradar men handlar med aktier med framgång. Läs gärna hennes första blogginlägg som speglar essensen av hennes strategi. Mina egna 'riskaktier', så som Global Health Partner, har jag köpt efter att läst denna fantastiska blogg.

Så, det blir inga korta spekulativa affärer för mig idag heller. Om ett par minuter öppnar börsen för tisdagen. Det blir spännande att se var den här dagen tar vägen. Min portfölj ser rätt bra ut på pappret - inga stora risker i den. Aktier känns bra både nu och framöver.

Jag tar en promenad istället i det fina vädret och låter datorn vila. Vad är en liten, eventuell vinst mot en härlig vårdag?

Kommentarer

  1. jag ändrar mina PPM pengar emellanåt-det är allt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg