Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Frihet är frivillighet

Frihet är frivillighet. Så är det helt enkelt. Frihet är att fritt välja vad du vill och vad du inte vill. Och att ägna mycket kraft och energi åt att begränsa vår egen frihet - det är vi väldigt duktiga på.

Det kan handla om allt ifrån att inte stänga av mobilen - i fall att det kommer ett samtal eller ett SMS - när du umgås med vänner, till att känna att det är viktigt att en middagsbjudning blir perfekt med vikta servetter och en pösig sufflé istället för att fokusera på att det ska bli skoj.

Allt det som du gör frivilligt är din frihet. Att lägga tid och energi på sådant som du egentligen inte vill lägga tid och energi på är det motsatta.

Ekonomisk frihet ligger då nära till hands att diskutera. Det kan då lämpligen översättas till Ekonomisk frivillighet. Att jag i sann anda bara konsumerar pengar på det jag verkligen vill. Frivilligheten att välja eller att avstå.

Eftersom konsumtion faktiskt även kostar tid och energi undantaget pengar så borde flera av oss fundera mer än en gång innan vi verkligen väljer det ena eller det andra.

Vill jag verkligen ha en ny TV? Vill jag lägga mer tid att titta på de programmen? Vill jag lägga mer energi på att läsa bruksanvisningen och peta med inställningarna? 'Ja, det vill jag' säger en del då. 'Nej, det vill jag faktiskt inte' säger andra. Och allt oftare sällar jag mig till den senare gruppen.

Detta är essensen av ekonomisk frihet. Att känna frivillighet. Att välja eller att avstå.

Men att välja ATT konsumera, det kräver ju stålar? Ja, så är det. Men då talar vi om ekonomiskt oberoende och trygghet. Men det är ett annat kapitel.

Kommentarer

Populära inlägg