Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Må bättre utan socker

Mitt nyårslöfte, som egentligen borde vara hemligt, handlar om socker. Jag har insett att jag tål just socker dåligt - det dränerar min energi, ger mig hjärtklappning och allmänt illamående. Så var det inte förr - är det åldern, tro?

Jag har lärt mig att vänja sig av med socker, det är ett utmärkt sätt att må bättre. Alldeles för många av våra livsmedel är så fulla med socker att vårt blodsocker ständigt och jämnt är alldeles för högt vilket kan innebära tråkigheter.

Några knep har jag hunnit snappa upp. Exempelvis om du använder socker i ditt kaffe och har svårt att helt sluta med det söta eller om du är van vid att dricka lightdrycker är det tillåtet med sötningsmedel typ aspartam, men mycket sparsamt. Bäst är emellertid att helt sluta eftersom sötman i munnen ökar insulinproduktionen som förberedelse för det väntade sockerupptaget i blodet. Är det ett konstgjort sötningsmedel blir inget socker upptaget i blodet och blodsockerhalten sjunker under den ideala nivån. Då blir du hungrig, trött och sugen.

Vad är då socker? Med socker menas alla tillsatta, energigivande sötningsmedel som kan finnas i läsk, bröd, sylt, glass och liknande. Några exempel: sackaros (vanligt socker) består av lika delar fruktsocker och druvsocker; fruktsocker (fruktos); druvsocker (glukos); mjölksocker (laktos); maltsocker (maltos); honung och sirap.

Om vi tror att socker i maten är en ny företeelse så tror vi fel. Sedan urminnes tider har vi letar efter energi och fått det via örter, honung och rötter. I perioder har avsaknaden av socker varit så stor att vi tuggade björkkåda.

Först efter år 966 började man massproducera socker, då via sockerrör som kom från Alexandria. År 1100 uppfann vi råsocker och det kunde utvinnas i mindre mängder via Venedigs raffinaderier. Sockerrörsplantager anlades på Kanarieöarna och Madeira och sköttes av slavar från öster. Råsocker i större mängder anlände till Europa i samband med den Nya Världen. Eftersom vi slutade tugga rötter och örter i mängder började vi således använda råsocker i maten som tillsatser av olika slag.

Sockrets historia tog en ny vändning 1747. Det var den tyske kemisten Margraaf som presenterade något som slogs upp som världsnyhet. Han hade utvecklat ett sätt att utvinna socker ur den vita rotfrukten som gick att odla över hela Europa - sockerbeta.

Läkare föreskrev även socker som botemedel på olika sjukdomar som gallsten, epilepsi, spetälska, grå starr och ont i bröstet. Tro det eller ej men bröstsocker kunde hittas på apotek ända in på 1900-talet. Och idag är socker istället en orsak till många av våra problem - diabetes, övervikt, hjärtproblem och så vidare.

Min strävan är att avstå från allt som innehåller socker, vitt socker i synnerhet, men även andra former av socker. Jag har börjat läsa det finstilta på förpackningarna, det är en början. Stärkelsesirap och allt som slutar på -os eller -ose som i fruktos eller glukos är bara dolt socker. Lightprodukter, exempelvis lättmajonnäs, innehåller i princip alltid någon form av socker. Såser och färdiglagade rätter i frysdiskarna innehåller vanligtvis också socker.

Jag har förstått att en begränsning av sockerintaget kan ge en viss abstinens och svårigheter att ta bort tankarna på sötsaker. Hittills har det gått ganska bra men lite huvudvärk känner jag av. Blir jag sugen så tar jag en frukt. Att dricka mycket vatten och att sköta måltiderna är till hjälp. Hunger är min värsta fiende om jag vill bli fri från sötsuget. Och en promenad får mig på andra tankar när det kniper.

Det här är mina första stapplande steg mot sockersuget. Jag ger mig inte!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. "Blir jag sugen så tar jag en frukt"

  Sorry men det är nästan bara socker i den med :-(

  SvaraRadera
 2. Low; Yep. Fast den är naturligt sammansatt, naturen är fantastisk:
  De flesta frukter som t.ex. ett äpple innehåller förutom socker bättre kolhydrater (tex stärkelse eller andra "Långa" kolhydrater) och bidrar därmed till en långsammare blodsockerkurva än vitt socker. Även fibrer osv bidrar till detta.


  Utöver det får man i sig en hel del vitaminer och mineraler!

  SvaraRadera
 3. Ahaaa.. fler lärdomar. Tack tack!!! :)

  SvaraRadera
 4. Det är inte bara socker som är boven. Läs på om LCHF. Tar man bort kolhydraterna så försvinner sockersuget på några veckor. Ät mer fett så blir du mätt. Man blir inte fet av fett!

  SvaraRadera
 5. Om man vill ha socker i kaffet kan man ta Stevia som är helt naturligt utan att det höjder din blodsockernivå.
  Annars brukar jag äta gojibär och kakaonibs (krossad raw kakao). Det brukar ta bort mitt sockersug och dessutom är det supernyttigt.
  http://futurefoods.noxshop.se/
  /Miljonärsmamman

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg