Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Gira från girighet

Mången klokhet har Österns män och kvinnor listat ut genom åren. En av mina favoriter är den här:

Äger du mer än 40 ting så äger tingen dig.

Huh? Vaddå? Tingen äger mig? Vad är det här för nonsens?

Men om du tänker efter lite så finns det en rejäl dos sanning i det här. Har du många prylar så ska de skötas, hanteras, smörjas, dammas, tvättas, rengöras, uppgraderas, patchas, målas, borstas, vikas och så vidare. Den här listan med aktiviteter kan göras oändligt lång. Frågan som är det viktiga: hur mycket tid vill du lägga på att vara slav under dina saker?

Vi människor är kanske samlare av naturen - en gång så var det här helt nödvändigt för att överleva - och vi fortsätter att samla på hög, både slantar och saker.

Men kanske vi borde ställa oss frågan vad det är som vi egentligen behöver - och vad vi kan klara oss utan?

Girighet är ju en av de gamla dödssynderna, det är i sig en intressant iakttagelse. Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet.

Girighet är att ta för sig. Det är självhävdelse, oginhet, rädsla - och i värsta fall förtryck. Girighet är att inte ge någonting tillbaka. Man känner sig alltid bestulen när man mött girigheten.

Hur mår man egentligen när man ständigt önskar sig mer?

Girighet fördummar.

De människor som funnit sann lycka i livet har listat ut att 'dela med sig' ger så mycket mer än att 'skaffa sig'.

Dalai Lama har förstått:

Om du vill uppleva frid, ge frid åt andra.
Om du vill känna dig trygg, få andra att känna sig trygga.
Om du vill förstå till synes obegripliga ting, hjälp andra att förstå bättre. 

Om du vill komma över din sorg och ilska, hjälp andra att komma över sin sorg och ilska.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg