Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Du är ansvarig

Att ha rättigheter, det talas det ofta om. Jag har mina rättigheter så som samhällsmedborgare och människa. Det är inte tillåtet att inskränka dem för då kränks de.

Jag har full förståelse för att människor som invandrar till vårt land och aldrig har upplevt ett öppet och fritt samhälle, att de fascineras av att få rätt - att tilldelas rättigheter. De får uppleva något helt nytt som samtidigt borde vara grundläggande. Det måste vara fantastiskt.

Men alla medaljer har en baksida. Eller åtminstone en andra sida. För med rättigheter följer skyldigheter. De går hand i hand. Rättighet och Skyldighet är syskon.

En rättighet du anser dig ha kan nämligen lätt begränsa någon medmänniskas rätt. Utan att tänka i banor kring skyldighet att ta hänsyn, ta ansvar och känna empati blir alla förlorare i längden. Eller som en god vän uttryckte det: 'gör vad du vill i livet så länge du inte skadar någon annan'.

Vad är det som skiljer oss människor från de flesta andra djurarter? Jo, vår intelligens. Den är ett privilegium och vi borde hedra den.

För det är inte tillåtet att blunda och därmed tro att man undslipper sina skyldigheter. Om du hör något eller ser något - då vet du också något. Därmed är du ansvarig. Du är skyldig att agera om du upplever något orätt. Hedra din mänskliga sida. Bli en medmänniska med ansvarskänsla och du växer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg