Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En god handling

När är en handling god eller ond? Hur ska man kunna veta i förväg? Vad räknas - intention eller konsekvens?

Axis är ett företag som är känt för sina övervakningskameror med hög kvalitet. De tillverkar produkter i teknikens framkant.

Det har nu kommit till kännedom att företaget sålt övervakningskameror - hela sjuttio stycken - till Kina som ska användas till att övervaka Himmelska fridens torg. Enligt VD Ray Mauritsson valdes Axis på grund av sin höga bildkvalitet. Men ringer det ingen klocka alls hos företagets ledning?

Det finns en överhängande risk att övervakningssystem används för kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt Lise Bergh, generalsekretare för svenska Amnesty. Och hon är väl inte den enda som kan tänka så pass klart? Kina är ingen rättstat oavsett hur lukrativa affärer det går att göra med dem.

Axis får kritik och ska ha det. Men man slår ifrån sig på ett pinsamt sätt.

'Vi sätter oss inte till doms över något land. Vi har ingen möjlighet att undersöka hur våra kunder använder kamerorna' säger VD Ray Mauritsson. En måttligt begåvad kommentar. Herr VD:n sitter med skygglappar av egen fri vilja.

'Tibetanska munkar kan ju själva sätta upp kameror så att de kan se när militären kommer' föreslår Axis informationschef Margareta Lantz. En korkad kommentar. Ett misslyckat försök till att skoja till det?

Även om Ray med medarbetare har en god intention så kan konsekvensen bli ödesdiger. Jag vill inte äga aktier i ett bolag med en så kort horisont. Vad säger du?

Själv anser jag att Axis bör se över sin etiska profil - för naturligtvis påverkar den här uppmärksamheten varumärket. Och med en informationschef av ovan kaliber så kanske det bör tas ett enskilt samtal kring vad det innebär att kommunicera med marknaden och inte idiotförklara den.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Tycker det är långsökt att såga Axis för detta.
    Axis är duktiga på att tillverka och marknadsföra en bra produkt. Det är det dom kan. Läxa upp Kinas regering är inte deras sak. Etiska krav ska ställas via regleringar som lagar etc, inte via företagsledning då dessa inte har kompetens för detta.

    SvaraRadera
  2. Där är vi inte överens, mer än kring kompetensen då. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg