Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Val eller oval

Vi är nu igång och bjuder på ett hus. Det var ett tag sedan sist men nu börjar vi inse att det helt perfekta boendet inte existerar.

I skrivande stund är huset vårt. Det har varit tyst ett tag i budgivningen men det kanske är lugnet för nästa storm.

Folk är inte kloka och troligen inte vi heller. Men livssituation och jobb med mera kräver någonstans att bo.

Livet är fullt av val som ska göras. Själv föredrar jag att göra aktiva val istället för passiva. Att inget göra är i sig ett val.

Skulle vi bli nya husägare innebär det att vi byter fria vidder mot liten villatomt, rådjur och hjortar i skogsbrynet mot kanske en kanin i trädgården eller en grannkatt, ett bolån mot en dubbelt så stort och platsen där många minnen finns och där våra barn växt upp - alla fotografier där barnen är i alla åldrar har en fond av detta hus - till ett minneslöst ställe där vi är främmande och där 'hemma' måste skapas om igen.

Varför göra ett sådant val?

Jo, vi byter också till oss tid och kvalitet i vardagen. Vi byter till oss närmre till jobb, till skola, till affär och service. Vi byter till oss mer tid tillsammans, en flexiblare vardag, mindre jobb med trädgård och underhåll. Vi byter till oss den dyrbara tiden.

Det finns inga val som är svarta eller vita. Det finns bara nyanser och jag vill inte kalla dem en gråskala, för det låter så trist. Istället så är det ett prisma där vissa färger lyser klarare än andra och där valen som görs baseras på avvägningar, kompromisser och förväntningar.

Samtidigt, när man gör val i livet och lämnar andra val åt sidan så ska man inte gräma sig utan gå fullt in i det som man valt att göra. Det går helt enkelt inte att ha alla möjligheter tillgängliga över tiden. Visar det sig sedan att ditt val inte föll ut till belåtenhet, då finns det nya färger i prismat som skimrar annorlunda. Och nya val finns där, nya möjligheter, förväntningar, avvägningar och kompromisser att ta ställning till.

Familjen Penning flyttar. Kanske. Valet är gjort men utfallet än så länge osäkert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg