Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Det är dumt att betala för länge

Nu är mina ögon trötta och behöver en stunds vila. Det ska bli skönt att sluta dem för natten. Jag tror att det till en del är den psykiska anspänningen som nu släppt som gör mig slut i rutan.

Ett avsnitt av 'Lyxfällan' blev det dock och än en gång fick vi se hur bohag släpades iväg och ett hem som stod tomt på möbler. Och nog tusan är det en barnfamilj som hamnat på nåder igen. Sorgligt och beklämmande.

Strax före programmets början så slår sig Elgiganten för bröstet och erbjuder nu 60 månaders räntefri betalning - helt utan avgifter. Troligen i ett led att försöka slå Mediamarkt på fingrarna.

Ja, vad leder detta till? Jo, att de människor som fortfarande inte har några pengar att konsumera köper dubbelt så dyra produkter. Sextio månader är en ohyggligt lång tid när det gäller hemelektronik. Dessutom så är fem år, som det alltså handlar om, en väldigt lång tid i människors liv - mycket kan hända på den tiden. Och händer.

Jag är övertygad om att de allra flesta som ingår avtal på trettio eller sextio månader för att konsumera en TV inte har dessa pengar på kontot. Därmed så är det en framtida inkomst som intecknas. Man blir helt enkelt livegen eftersom produkten mest troligt rasar i värde till noll och intet långt före skulden är betald.

Varför gör folk så här? Jo, det är enkelt - så fungerar vårt belöningssystem, som främjar snabba kickar före långsiktiga mål. Så därför måste hjärna ta kommandot över hjärta. Åtminstone när det gäller shopping.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Håller med, har även skrivit ett blogg inlägg på köpstoppsbloggen i samma anda. Hälsningar - Oskar

  http://notbuying.blogspot.com/2010/09/gastinlagg-kop-nu-betala-nasta-ar-0.html

  SvaraRadera
 2. Oskar, jag har läst ditt inlägg tidigare och det var mycket väl formulerat. :)

  SvaraRadera
 3. Ja, det där med 60 månader är ju helt galet... Här kan man tala om att falla i en lyxfälla.

  SvaraRadera
 4. Vad kommer härnäst? 96 månader? :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg