Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Konsten att investera - välj själv

Ibland så går det upp och ibland så går det ned. Vi stackars småsparare som gärna vill att våra små kassakistor ska växa mest hela tiden önskar en stadig tillväxt. Många av oss anser att vi inte heller har kunskaperna att ta kloka beslut kring våra pengar. Och därmed ligger vägen öppen för många som vill sälja sina tjänster till dig - det läggs en ganska ansenlig summa på att marknadsföra fonder av olika slag, inte minst.

Läser du i finanspressen så får du både köp- och säljrekommendationer i en oändlig ström. Vem kan du lita på? Det är ju fullt möjligt att investera i hopp och tro. Eller på tips, det finns överallt. Du kan också titta på hur bolag och fonder utvecklats historiskt och hoppas på att det håller i sig. Ja, ni förstår vad jag menar.

De flesta av oss vill ha hög utväxling på pengarna utan att anstränga oss mer än nödvändigt. Vi vill hinna få ut något av sparandet i tid och inte efter döden. Därmed så är den lätta vägen att hänga på någon annan som verkar veta vad han eller hon gör. Eller säger. Ger ett tips.

Warren Buffett tycker annorlunda. Han menar att du är din egen lyckas smed. Du ska göra dina egna investeringsbeslut baserade på din egen analys.

Det låter jobbigt, eller hur? Ja, det kanske det gör. Men om du tar det lite lugnare i sinnet än många nervösa investerare så är det faktiskt mest kul. Bli en så kallad värdeinvesterare.

Enligt Buffett så köper du aldrig aktier utan en del av en verksamhet. Du ska se det som om du köper hela företaget och sedan äger det för gott. Titta inte på dagliga kursrörelser. Tänk dig att när du köpt så kommer börsen att vara stängd i fem år och du kan inte sälja. Det är den tidshorisont du minst bör ha.

Alla vill ha dina pengar. Alltid. Så gör det svårt för dem. Gör dina egna analyser och ta dina egna beslut. Då blir du en vinnare i längden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. precis,ala vill ha dina pengar,så varför inte dra ner på utgifterna och behålla mest själv?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg