Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Vägen

Ännu en dag med vikande börskurser. Vilket elände? Nej, att investera i företag blir helt enkelt billigare. Prima!

Idag tänkte jag bjuda på ett boktips och den tillhörande filmen. Otroligt nog så kan jag rekommendera att läsa boken först och sedan se filmen. Den här historien passar mycket bra med snöyran utanför fönstret i en skön fåtölj under en filt.

'Vägen' av Cormac McCarthy är en mycket stark berättelse. Boken finner du här. Texten är speciell i sin korthuggna karaktär och boken är ganska kort.

Filmen är ett mästerstycke med Viggo Mortensen och Kodi Smit-McPhee i huvudrollerna som far och son i en döende värld. En trailer finner du här. 'Vägen' är en historia om sann och djup kärlek mellan en förälder och ett barn. Gripande, tragisk, sorgesam, hoppfull och vacker i all sin smärta. Att fälla en tår hör ihop med denna film och för mig lever den kvar. Så påtagligt tydligt vad som är viktigt förmedlas, anser jag.

Robert Duvall, även om han är svår att känna igen, gör en fantastisk biroll i filmen.

Jag vill rekommendera filmen i blu-raykvalitet då djupet och detaljerna skönjas allra bäst. Jag har sett den både som DVD och i 1080p och det är stor skillnad. Ett julklappstips till dig själv?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag kan tillägga att vill man se en liknande film som är lite mer hollywoodifierad så ska man se The Book of Eli. Den är också sevärd, fast på ett annat sätt.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset. Jag har sneglat på den titeln. :)

    SvaraRadera
  3. Mycket bra film som stannar kvar mycket länge i tankarna men man ska nog inte se den om man för tillfället känner sig lite deppig. Boken är nästan osannolikt bra. Rekommenderas.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg