Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Konsten att investera - ta det lugnt

Det är spännande att handla med aktier och fonder. Det tycker jag själv, åtminstone. Det är inte så väldans långt mellan investeringar och spel eller lotterier. Det hela övergår lätt ifrån spänning till upphetsning, inte minst om man är framgångsrik på kort sikt. Men att trycka för hastigt och för ofta på köp- och säljknappen är inte utan problem om det sker i uppbragt tillstånd.

Att investera ska inte vara alltför spännande utan gärna en aning långtråkigt. Och marknaden tenderar alltid att överreagera på både goda och sämre nyheter. Låt andra stå för upphetsningen medan du lugnt analyserar dina innehav och framtida köp och försäljningar.

Att investera sina pengar i något bör göras med en plan, inte på grund av tips i tidningar eller i tro och hopp. En bra plan behöver inte vara komplicerad eller kräva speciellt hög intelligens. Det kan vara så enkelt att du väljer att investera i några investmentbolag i ett regelbundet sparande.

Ett lugnt sinnelag hjälper dig att ta rationella beslut kring dina pengar. Så ta det lugnt medan andra springer i panik, vilket dock inte är detsamma som att 'sitta still i båten'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Mycket klokt. Som merparten av dina inlägg. Jag följer bloggen men kommenterar i princip aldrig. Dags att ändra det: Du har en mycket bra blogg och inspirerar verkligen mig. Så även om jag är dålig på att kommentera så läser och uppskattar jag dina inlägg mycket.

    SvaraRadera
  2. Tack Magnus! Det gläder mig. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg