Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Korta krediter till långhelgen

Ovanligt insnöad - det är jag denna dag i början av december. Julstämning? Tja, jag vet inte det. Sådant handlar väl om att vara ledig och äta gott i sällskap av tända ljus och julens dofter. Just nu är känslan mer en oro över hur det ska gå att ta sig till jobbet i tid - och hem igen, inte minst. Väckarklocka istället för bjällerklang. Tjurrusning istället för förtjusning.

Ett återbesök hos ögonlaserkliniken har gjorts och allt såg bra ut. Ögonen har läkt utmärkt, jag ser fantastiskt bra och inga egentliga biverkningar. Något torr i ögonen på kvällen och morgonen men det löses med ögondroppar. Det här var min julklapp som varar. Jag är lycklig.

Nu är vi inne i julmånaden. Korta krediter är vi svenskar duktiga på att skaffa oss och inför julklappsfesten, eller kanske julklappshetsen, så fortsätter vi mest troligt i samma anda. Jag är inte helt oförstående. Julen är för många barnens högtid och det är lätt att känna att just mina barn inte ska ha det sämre ställt med klappar än andras. Frågan är dock vem man jämför med?

En undernärd femåring önskar sig inget dataspel eller någon bilbana. På UNICEF:s gåvoshop finner du istället det han eller hon behöver för ett drägligt liv. Lätt och enkelt att ge verklig, sann glädje och livsgnista till de barn som inte haft turen att födas med överflöd. Jag vill också slå ett slag för TV4:s julkalender i samband med UNICEF. Kul och intressant.

Att ta krediter för att finansiera julklapparna är nog ganska vanligt. Och tack vare det så inleder många 2011 med baksmällan av att betala tillbaka dem. Det ger ingen bra start på det nya året. Men hopp om bättring kommer nog på skam. Detaljhandelsomsättningen väntas bli 64,7 miljarder kronor i jul, det är en ökning med 3 procent jämfört med förra året, enligt Handelns Utredningsinstitut. Exempelvis leksakshandeln omsätter mer än tre gånger så mycket i december som under en genomsnittlig månad, så nog förstår man varför brevlådan fylls med reklam. Omkring en halv miljon svenskar har konsumtionsskulder idag. Efter nyår är de ännu fler. Men sådana dumheter gör inte du.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. själv rekommenderar jag Plan om man vill bistå någon annan än sig själv. Vi i familjen stöder Plan Flicka. God jul Per!

  SvaraRadera
 2. I många länder är flickor speciellt utsatta. Tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Tack för din underbara bloggpost och för att du är med oss i kampen för varenda unge. Vi blir så glada!

  SvaraRadera
 4. Johanna, det är verkligen det minsta jag kan bistå med. En god jul önskas! :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg