Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Låna i bostaden

Har du hunnit baka något pepparkakshus till julen? Familjen Penning har inte ens hunnit baka vanliga pepparkakor men jag hoppas på bot och bättring.

I dagarna höjdes ju styrräntan av Riksbanken. En tidig julklapp, så som det uttrycktes. Jag håller med om att det är mer en gåva än ett knippe ris. För vi lånar för mycket och till fel saker. Såg du gårdagens Lyxfällan så förstår du vad jag menar. Att låna upp pengar på bostaden för vanlig konsumtion är vanligt.

Jag vet att åsikterna går isär och att debatterna hettar till kring ämnet. Men boendet är inte alls en investering, så som många anser att det är. Något som kostar pengar är alltid en kostnad. De fall där boendet blir en affär som går plus är mycket sällsynta. Då ska du sälja vid rätt tillfälle, flytta till en hyresrätt på en lågprisort och sedan köpa igen vid nästa botten. Men det är en annan historia.

Att amortera på sina bolån borde vara ett krav. Många ser det inte så men att amortera är ett fullständigt riskfritt 'sparande' och en försäkring mot sämre tider. Har du inte läst detta eminenta inlägg om bolån och amortering så vill jag rekommendera det å det varmaste.

Ju mer lån man har desto mindre behöver man amortera. Feltänkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Klart att det är en investering att köpa en fastighet - även en fastighet för eget boende. Avkastningen på det investerade kapitalet är den hyra du annars skulle ha betalat minus kostnaderna för underhåll och reparationer av fastigheten.

  SvaraRadera
 2. Att reala tillgångar (dit bostäder räknas) inte skulle ha en positiv avkastning på sikt, det vore emot all logik. Dvs du kan givetvis se det som en investering.

  SvaraRadera
 3. Reala tillgångar är inte garanterade att stiga över tiden, någon sådan lag existerar inte. Däremot så finns alltid skulder som inte amorteras kvar.

  Jag tillstår att en bostad faktiskt kan anses vara en investering under vissa förutsättningar. :)

  SvaraRadera
 4. Du borde läsa hos din blogg-granne, en nyanserad syn på varför fastigheter som investering kan vara bra:
  http://zed.nu/ar-fastigheter-sakra-investeringar

  SvaraRadera
 5. Jag håller inte med, som ni förstår. Inte ens Zed, som är en duglig ekonomibloggare.

  Jag ska utveckla mitt resonemang framöver. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg