Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Sjuk på julafton

Just nu springer jag väldigt fort i ekorrhjulet och hinner dåligt med något annat. Den så kallade egna tiden är skral och mycket beror på att mycket ska färdigställas före jul.

Det är inte bra att bränna ljus i båda ändarna. Och när det ska brinna bör det helst göra det med en klar, ljus, lugn låga. Jobbet ter sig tyvärr inte alltid så, vi sprutar på bensin på den inre lågan så att vi bränner allt krut alldeles för fort.

Årets arbetsmiljöbarometer där 2.640 arbetsmiljöombud i Unionen har besvarat en enkät om arbetsmiljöarbetet på den egna arbetsplatsen fokuserar på arbetstid den här gången.

Enligt undersökningen uppger 37 procent av arbetsmiljöombuden att det förekommit sjukskrivningar på den egna arbetsplatsen kopplade till arbetstiden under det senaste året.

84 procent svarar att det förekommer att tjänstemän arbetar övertid eller mertid regelbundet – varje månad eller återkommande perioder varje år – trots att regelbundet och planerat övertidsarbete strider mot lag och avtal.

Inte ska man behöva bli sjuk av att arbeta. En brinnande tomte till jul som kollapsar i sillsalladen? Det vill inte jag bli. Men jag har en dead-line...

Men just till jul tänker jag skaffa mig julefrid. Jag är ledig hela veckan mellan helgerna och då ska jag varva ned, tänka till vad jag håller på med och skaffa mig en plan för hur 2011 ska te sig.

Det finns så mycket som måste funderas igenom. Boende, jobb, familj och fritid. Mycket ska rymmas inom ramen för ett liv. Och helst ska det också kännas som att livet levs och inte bara passerar revy. För mig är jobb en komponent, men blott en. Och inte ens den viktigaste. Det är lättare att skaffa ett nytt jobb än en ny familj - tänk på det.

Simma lugnt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg