Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Varför växa upp?

Familjen tittade på filmen 'Finding Neverland' igår kväll - ett drama med bland andra Johnny Depp och Kate Winslet. Filmen handlar om pjäsförfattaren James Matthew Barrie som under tidigt nittonhundratal inspireras att skriva pjäsen 'Peter Pan och landet Ingenstans' efter att ha stiftat bekantskapen med änkan Sylvia Llewelyn Davies och hennes sönder.

Porträtten i filmen är vackra och det är en sevärd historia jag kan rekommendera.

Lika intressant är den verkliga historien, tycker jag. Sylvia, som lider av en svår cancer, avlider i filmens slut. I verkliga livet så adopterar Barrie de fem sönerna Peter, Jack, George, Michael och Nicholas. Sorgesamt så drunknade Michael 1921 och George dog under kriget 1921. Barries inspiration till Peter Pan, Peter Llewelyn Davies, begick självmord 1960.

Alla royalty-intäkter går sedan 1928 till Great Ormond Street Hospital.

Mer intressant läsning finner du här. Och här.

Intressant är också Michael Jacksons intresse för historien om Peter Pan. Han hann inte med att vara barn under sina barndomsår?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg