Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Växla ned

Snart är året 2010 till ända. Vad har du hunnit med i år? Förmodligen att jobba en hel del?

Har du funderat något kring att göra något annat med ditt liv? Ett annat jobb eller yrke? Jobba mindre, kanske? Att växla ned - shift down - kanske är något för dig?

Downshifting är ett begrepp som började spridas i USA under nittiotalet i samband med boken Down-shifting: Reinventing Success on a Slower Track. Downshifting handlar om att arbeta mindre för att få tid att göra saker man vill göra - samtidigt som man kapar bort onödiga kostnader. Men det betyder inte att man ska gå till ytterligheter, utan mer om en anpassning av kostymen till inkomsterna.

Downshifting kan definieras som en frivillig, långsiktig förändring i sin livsstil som innebär att man väljer en lägre inkomst och en begränsad konsumtion framför karriär och status.  Idén om det enkla livet i kombination med sparsamhet och begränsade ambitioner är känd i de flesta stora religioner liksom inom litteraturen. Ett exempel är den populära boken Walden (1855) av Henry David Thoreau som beskriver ett enkelt liv i skogen långt från den urbana stressen.

Media använder downshifting och 'frivillig enkelhet' som utbytbara begrepp. Den senare termen spreds via en bok av Duane Elgin - Voluntary simplicity : toward a way of life that is outwardly simple, inwardly rich.

Begreppet downshifting har blivit allt viktigare då det handlar om långa arbetstider och övertidsarbete. Rapporter om stress, tidspress och problem att upprätthålla en balans mellan arbete och privatliv är ganska vanligt. Många menar också att samhället är alltför inriktad på pengar och konsumtion. Downshifting har därför  blivit ett begrepp som handlar om drömmen om en livsstil med mer tid och balans.

Det påpekas ofta att downshifters är proffs med mycket höga inkomster och därför lättare kan nöja sig med en sänkning av lön, vilket troligen inte är korrekt. Det handlar istället om vanligt folk som tröttnat på ekorrhjulet.

Ett stort hinder för att kunna växla ned är att de flesta arbetsplatser är organiserade kring heltidsarbete som inte tillåter nedskärningar i arbetstid. I de flesta branscher är också heltid en norm och det kan ses som illojalt mot både arbetsgivaren och kollegor att arbeta mindre. Ett annat problem är att även om man är överens om en kortare arbetstid så minskar inte arbetsuppgifternas omfattning  - man har helt enkelt kvar allt jobb men på mindre tid. Dessa problem är också orsaken till att många downshifters väljer att bli egna företagare.

Ännu några dagar återstår av 2010. Låt 2011 bli året då dina drömmar förverkligas av dig!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra inlägg!
  Är absolut svårt att bryta heltidsnormen som råder... Önskar dig också ett gott nytt 2011!

  PS. Skulle förresten vara kul om du skrev lite om din kurs på balansekonomi!

  SvaraRadera
 2. Tack detsamma, TMP. :)

  Jag skrev lite om Balansekonomi tidigare:
  http://perpenning.blogspot.com/2010/05/balansakt-i-ekonomi.html

  SvaraRadera
 3. "Låt 2011 bli året då dina drömmar förverkligas av dig!"

  Absolut! =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg