Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inga malplaceringar

Det är en skakig börs vi har just nu. Min portfölj med Balder, HM, Lagercrantz och Skistar ligger trots allt upp i år. Min portfölj hos AktieInvest med i huvudsak investmentbolag ligger 1 % ned och kapitalförsäkringen med Dignitana, HM, Northland och Raysearch ligger 2,2 % upp i år. En enda fond äger jag - en råvarufond - som börjat året med -4,1 %.

Det här är en tillfällig sättning och ett resultat av mer oro än fakta. Vi kommer att få se en positiv börs i år - frågan är om det blir 10 eller 15 procent upp.

Jag har ett antal mindre bolag i mina portföljer som ibland kallas för högriskaktier. Så är det kanske - men en högre risk kan också innebära en större potential. En 'trygg' aktie så som HM har inte rosat min portfölj i år medan gruvbolaget Northland resources givit en rejäl hävstång så här långt. Samtidigt så är inga av dessa något annat än långsiktiga placeringar. Inga av mina innehav är inköpta på måfå.

Min målsättning är att nå 15 % avkastning i genomsnitt. Detta medför att jag under goda konjunkturår behöver prestera bättre än så. Hittills har jag lyckats relativt väl med detta.

Just 15 % per år ger på 5 år en kapitalfördubbling. Det är enligt mig fullt möjligt att nå detta för var och en. Med 15 % och ett antal år och du är en förmögen person.

Jag är ingen investerare - men jag är läskunnig. Andra är mer engagerade i att läsa bolagsrapporter och göra analyser. Det finns många duktiga människor därute som gärna delar med sig av sitt kunnande. Det är inget fel i sig att ta rygg på någon, anser jag. Jag läser vad som exempelvis diskuteras på RedEye och Avanzas användarforum. Hittills har det varit lönsamt.

Kvinnor är bättre investerare än män - hur kan det komma sig? Läs och lär här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg