Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Konsten att investera - Tålamod

Den som äger tålamod äger allt.

Så lyder ett nigerianskt ordspråk av en okänd tänkare. Tålamod är en faktisk rikedom både för en investerare och som människa. Det finns dock inget tålamod att köpa och att skaffa sig det kräver - tålamod.

Tålamod är oerhört svårt. Vår mänskliga natur är inriktad på kortsiktiga, omedelbara belöningar eftersom hjärnans signalsystem reagerar på just detta. Hjärnan 'förstår' dåligt vad en avlägsen, framtida belöning är värd och belönar dig inte med dopamin och annat mysigt. Shopping eller spel på hästar är några enkla exempel på omedelbara kickar. Att spara långsiktigt i aktier triggar inte på samma sätt.

Att investera är tålamodsprövande. Få är de som inte sålt för tidigt, gjort tokiga rockader i sin portfölj eller bara gett upp, sålt allt och gått på krogen.

Att ha tålamod kring en investering är att förmå sig att studera och förstå vad den innebär, dess förmåga att skapa avkastning och dess framtida möjligheter att fortsätta så. En akties prislapp betyder inget utan dessa tre entiteter. Dagens, gårdagens och morgondagens kurs betyder också föga om du har en tilltro till din investering. Du ska tänka tio år och inte tio minuter. Äger du något bra - varför då sälja?

För en värdeinvesterare ska portföljen vara ganska trist att befatta sig med. Den är mer ett självspelande piano än en speldosa. Det fina med det är att det blir mer tid över till att värdeinvestera i sig själv, sin familj, vänner och intressen. En win-win-situation. För om vi inte använder tid till att reflektera över vad vi använder vår tid till, har vi snart ingen tid alls.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Man kan fuska lite med dopaminet genom att investera i aktier med hög direktavkastning.

  SvaraRadera
 2. Att investera ska vara lika roligt som att se på när färg torkar.
  Känt citat från investerarvärlden

  SvaraRadera
 3. Nisse, HM ger kanske lite av det. :)

  Toffe, en bra liknelse. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg