Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Idag liksom då

Att läsa böcker hör semester till. Tvenne verk har jag hunnit med att förkovra mig med och den första av dessa är 'Tändstickskungen - Ivar Krueger' berättad av Frank Partnoy. Att Ivar var en affärsman och involverad med tändstickor kände jag till sedan tidigare. Men att mannen ifråga var så skicklig på att bedriva tvivelaktiga, men synnerligen kreativa, affärer och dupera sin omgivning, det kunde jag inte ana.

Ivar Krueger var en man med förmåga att övertyga utan att förhäva sig. Han visste vilka strängar han skulle spela på och han hade lärt sig många knep hur man skapar en framtoning så som en vinnare. Den allra viktigaste strängen - människors girighet - kunde han spela hela symfonier på. Vid  alltför få tillfällen och alltför sällan frågade sig hans affärspartners, investerare och bankkontakter hur Ivar Krueger kunde generera så stora utdelningar från sina verksamheter. De brydde sig helt enkelt inte så länge pengarna ramlade in.

Historien kring Ivar Krueger är aktuell även idag - helt enkelt för att människor idag är ungefär lika enfaldiga som då. För även nu frågar vi oss var vi ska placera våra pengar, vilka investeringar som är säkra och om vi kan lita på våra mäklare. Samtidigt fascineras vi av de som överlistar marknaderna. Vad ser de som vi inte ser? Jo, de tjänar pengar på att de intuitivt vet hur finansmarknaden fungerar i koppling till den mänskliga psykologin. Dessa faktorer är inte annorlunda idag jämfört med 1920-talet.

Ivar Krueger beskrivs av författaren så som den förste Bernard Madoff och i mångt och mycket dagens finansmarknads fader. Många av de metoder Krueger uppfann används idag och USA:s lagar om handel med värdepapper var ett direkt utslag av Ivar Kruegers finansiella sammanbrott.

Under 1920-talet gick amerikanerna in i en period av köpmani. Krueger var påläst och visste att perioder av mani nästan alltid följdes av panik, så som Söderhavsbubblan och de holländska tulpanlökarna. När spekulanter är maniska köper de vad som helst, det visste Krueger. Tills paniken sätter in.

Under 1920-talet var antalet daytraders per capita större än någon gång under historien. Det fanns heller ingen tillsynsmyndighet, inga lagar eller varningar för snabbhandel med aktier. I oreglerade så kallade 'bucket shops' handlade mäklarfirmor med osäkra papper till höga courtage. Dessutom kunde man låna till sina köp - upp till 99 cent per satsad dollar. Och många satsade sin sparslantar och drömde om storkovan. De flesta trodde sig kunna överlista aktiemarknaden. De som till trots lyckades tjäna stora pengar förlorade dem ofta igen - och avslutade det ibland med en pistol eller ett rep.

Pyramidspel var mycket vanligt, bland annat i råvaror och fastigheter. Och folk gick på de mest ofattbara trick. Bedragare kunde tjäna mycket pengar på människors enfald och Ivar Krueger kunde tacksamt manipulera dem. Idag är Ivar död, 1920-talet långt borta och vi är klokare. Eller?

Detta leder passande nog till bok nummer två - 'Winning Trading' av Tobbe Rosén - vilken jag avser att återkomma till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. http://www.youtube.com/watch?v=-NCpCY2gp_I

  Om Kreuger kan man säga mycket men nån bedragare vill jag inte tro att han var av allt jag har läst om honnom .
  Fins mycket i detta med kreuger att läsa .


  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 2. Jag har dessvärre bara läst den refererade boken. :)

  SvaraRadera
 3. Läs gärna hans brors bok sanningen om Ivar kreuger av Torsten kreuger . Hittas på tradera och dyligt .
  Var det någon som hade insyn så var det ju han .
  Kan även läsa nått av Lars jonas ångströms böcker om Ivar kreuger och Kreuger o toll.

  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 4. För tv-tittarna finns en produktion av Lars Molin att köpa för 99 kronor.

  http://butiken.svt.se/system/search/product.asp?id=517

  SvaraRadera
 5. Ja filmen är skaplig . Synd bara att de tafflat till slutet så .
  De kunde gjort slutet så som vi vet det han hittas död .
  Självmord eller rent av mördad ingen vet !

  /Fabrikörn

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg