Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Teknisk analys för alla

Idag mottogs HM:s rapport så som en skräckupplevelse och aktien föll brant. HM, som är mitt enskilt största innehav, får tummen ned av flertalet analytiker. Kanske är det rätt i ett kortsiktigt perspektiv. Själv tröstar jag mig med, enligt mig, klokare personers tankar om aktien.

Det här inlägget ska annars handla om teknisk analys som också förkortas, logiskt nog, med TA. Fundamental analys kallas ju FA. Än så länge hänger alla med, kan tänkas?

Vad ska jag lära dig, kära läsare, om TA? Inte mycket, för allt jag vet har jag läst mig till. Den senaste och enda boken jag läst som behandlar området samt en trading-modell är 'Winning Trading' av Tobbe Rosén. Vad finns det då att säga om boken och författaren?

Jo, för det första dementerar Tobbe många gånger att daytrading inte är guldkrukan vid regnbågens slut. Daytrading tar tid att lära sig och är säkerligen inte lämpat för det stora flertalet. Kortsiktigheten i spelet med aktier kräver egenskaper som jag tror få har eller kan skaffa sig - något författaren skriver om som 'dödssynderna'. Tobbe rekommenderar heller ingen att börja trada på daglig basis - han erbjuder istället en modell - ett verktyg - att lära sig mekanismerna som styr börserna världen över. Aktiemarknaden är inte en effektiv marknad utan styrs av girighet, rädsla, panik och förhoppningar.

För människor som jag som gör annat på dagarna än sitter vid börsskärmarna kan också författarens modell vara till nytta. Tobbe visar och förklarar hur olika tekniska indikatorer hjälper oss i beslutet att ha pengar på börsen eller inte, vilket egentligen inte har med daytrading att göra.

När IT-boomen var som störst slutade man att förlita sig till värderingsregler och analyser som visade på att uppgången skulle ta slut. Istället kallade man det 'den nya ekonomin' eller 'IT-värderingar' där normala värderingsregler inte gällde. Men det visade de sig göra. Under IT-bubblan ville många bli daytraders. Folk sade upp sig från jobbet för att handla med aktier och värdepapper på heltid, sparkapitalen förlorades och till slut var man tvungen att bli lönearbetare igen.

Enligt Winning Trading är det tveksamt om man ska vara inne på börsen i skrivande stund, vilket jag själv dock är. Framöver avser jag dock att bättre begrunda hur Winning Trading kan hjälpa mig att sälja av innehav då den här konjunkturens uppgång klingar av.

Jag rekommenderar ingen att börja daytrada. Jag rekommenderar dock att läsa boken. Kunskap är makt över dina pengar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hm:s fall på 3,2% vill jag inte kalla för en skräckupplevelse.Det var ganska väntat att resultatet skulle sjunka då bomullspriser,transporter och ökade inköpskostnader tagit sin andel av marginalerna.
    Under IT hausen var jag själv inne i bolag som inte finns kvar på marknaden.

    SvaraRadera
  2. I backspegeln ter sig it-bubblan helt absurd med boo.com, framtidsfabriken med flera.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg