Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Pensionsrätt är din rätt

Premiepensionen väcker många känslor. Ja, den del av din framtida pension som du faktiskt kan påverka.

På senare tid så har flera pensionärs- organisationer gjort tummen ned för PPM och argumenten har varit att sparandet ger osäkerhet och dessutom låg avkastning. Jag kan inget annat än att påstå motsatsen.

Osäkerhet botas med kunskap. Och avkastningen, den är också avhängig av viss kunskap. Men inte handlar det om raketforskning, precis. Att lägga in pengarna från PPM i den allmänna pensionen, så som PRO önskar, är att bortse ifrån kunskap och istället förflytta sig bakåt i tiden.

Att lära dig mer om hur du ska hantera dina pengar inom PPM är istället den bästa idén. Inte minst för att avgifterna inom PPM är centralt nedprutade - många fonder med 75 procent. Jämför detta med ett privat pensionsparande, exempelvis.

PPM utgör en liten del av din pensionsavsättning. Men med din hjälp kan den i slutänden växa till sig så pass att dessa pengar kommer att utgöra en rejäl slant av din framtida pension.

Kommentarer

  1. Håller med om detta. Ska snart bli "panschis", och har kollat fonderna ett tag. Och - avgifterna. De gör en del, när man ska ta ut sin pension.
    Men, visst är det väl helt OK med en s. k "spargris" med "kringsparande", som t.ex. fonder, aktier och kapitalspar!
    Glad Påsk!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg