Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Procentkompetent

Kan du räkna? Har du koll på procenten? Det tror sig många ha - vilket inte är fallet.

Det har visat sig att nio av tio svenskar anser sig ha god kunskap om privatekonomi men att över hälften inte kan räkna ut räntan på ett lån, allt enligt en undersökning av TNS SIFO.

87 procent av svenskarna anser sig ha mycket stor eller ganska stor kunskap om privatekonomi. Säkrast i ämnet känner sig seniorer (56-79 år) med hög inkomst och utbildning. Samtidigt är 66 procent av svenska folket osäkra på hur de räknar ut ränta. Hur rimmar detta?

Jag förmodar att du som läser detta tillhör den exklusiva skara som kan räkna procent. Känner du dig osäker kan du ju alltid försöka lösa denna svåra fråga:

Om du lånar 10 000 kronor av banken till 10 procents årsränta som ska betalas av först efter två år - hur mycket kommer du totalt att behöva betala då?

Svarsalternativen är:
 1. 11 200 kr
 2. 12 000 kr
 3. 12 100 kr
 4. 20 000 kr
 5. Vet inte
Endast 34 % av de tillfrågade lyckades lösa ovan gåta kring procent. Tillhör du dessa?

Att procenträkning är något svenska folket har svårt för är inget nytt. Inte ens finansministern förstod sig på det. Men styrkan finns i procenten, det är säkert det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det är också intressant att kolla på den effektiva räntan och beakta när utbetalningarna sker. Banken vill ju oftast ha betalt för våra lån 1 gång i månaden men de betalar endast ut ränta på våra sparpengar 1 gång per år. Därför förlorar man pengar till banken även om man har 1MSEK i lån och 1MSEK i sparande med exakt samma årsränta!

  MVH
  Kristian

  SvaraRadera
 2. Jag ska väl inte skriva ut rätt svar här? Jag nöjer mig med att konstatera att jag tryggt känner mig tillhöra skaran som kan räkna ut ränta.

  Å andra sidan kan ju svaret "jag vet inte" också vara rätt? :)

  SvaraRadera
 3. Simon Jönsson20 maj 2011 22:08

  Tycker nog också att 12100 låter mer korrekt.

  SvaraRadera
 4. Kunde man ge sej f-n på!!

  SvaraRadera
 5. Ränta-på-ränta effekten er det många som inte forstår, nogåt som undersökningen viser.

  Over långe perioder har även små procentuelle endringer stor betydelse, och månge av dom som svarade rätt på frågan missar dette med: Fondavgiftens betydelse

  SvaraRadera
 6. När PPM for några år sedan publiserade Fondavgiftens betydelse klagade fondbranchen då dom tycker mycket illa om at avgifter diskuteras.

  Exempelvis från Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, i "PPM vilseleder spararna". Pia Nilsson ska man inte ta seriöst, och namngis som en "pinsamt dålig lögnare" i Dolda motiv bakom kritiken av nya fondskatten.

  SvaraRadera
 7. Inte konstigt de försvarar sin födokrok. :(

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg