Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Smittande smitande

Jag är ju en glad aktieägare i Hennes och Mauritz. Kläder behöver vi och det här bolaget är duktigt på att göra affärer kring detta. Men för ungefär ett år sedan så var Karl-Johan och Company i blåsväder kring hur ytterst lite skatt bolaget betalade i Bangladesh - åter en fråga kring hur svårt det är att hantera moraliska aspekter i affärsvärlden. Jag skrev ett inlägg kring detta.

Jag gillar ju Kalle och hans vänner och jag tror att han absolut både vill och har ambitionen att gör HM till ett allt bättre företag - i alla hänseenden. Dock har jag inte hittat någon ny information hur företaget har valt att gå vidare med bolagsskatt i de fattiga leverantörsländerna. Kanske någon som vet mer?

Tyvärr så visar det sig nu att stat och regeringen bidrar till liknande 'skattesmitning'. Det statliga riskkapitalbolaget Swedfund, som investerar svenska biståndspengar i utvecklingsländer, ser mellan fingrarna på hur dessa länder förlorar mer på skatteflykt än vad de erhåller i bistånd. Sådant är inte förenligt med vad jag anser att 'Offentliga Sverige' ska sanktionera. På Action Aid:s hemsida kan du faktiskt se en förtydligande film kring vad svenskt bistånd kan ställa till med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. H&M har kritiserats inte bara för skatteflykt utan också för förskräckliga arbetsvillkor. Så oavsett hur mycket man gillar Kalle går det inte att blunda för att de låter profiten gå före att fattiga människor får ett värdigt liv.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg