Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Trögflyttande

En viss oro fanns att det vackra vårvädret vi haft i över en vecka skulle förflyktigas. Väderleksrapporten hade utlovat att regn och rusk skulle driva in ifrån norr. Idag var det nämligen fotograferingstillfället då mäklare tillsammans med fotograf skulle föreviga vårt hus i ett skick vi aldrig själv sett maken till. Vi hade verkligen satt till alla klutar för att kunna visa kåken från sin allra bästa sida och då vore det tråkigt om vädret skulle dra ned hela intrycket. Nu blev det en ganska hyfsad dag ändå och vi hoppas på att bilderna blev bra.

Jag har suttit och räknat på vad flytten kommer att kosta oss. Det är faktiskt hårresande så mycket pålagor det blir. Ta exempelvis stämpelskatten som är 2 procent av nytillkomna pantbrev, kapitalvinstskatten på 22 procent av vinsten vid försäljning och sedan uppskovsräntan på 0,5 procent per år. I Norden är Sverige det land som har de högsta skatterna vid bostadsbyte.

Kapitalvinstskatten är i Sverige också en 'evig' skatt. I Finland och Norge utgår ingen kapitalvinstskatt om man bott mer än två år. I Danmark är gränsen tre år. Nog finns det mer för regeringen att hantera? Skatter och avgifter i samspel med stora lån gör att människor kanske drar sig för att byta bostad när de egentligen så önskar?

Nu återstår för familjen Penning att inte stöka upp för mycket här hemma. Det måste förbli i ordning inför visningen som komma skall. Nu ska det städas och fejas en hel del för att göra ett så tilltalande intryck som möjligt för hugade spekulanter. En viss oro i magen finns att de blir för få och för ointresserade.

Men själva husförsäljningen är nu nästan utom vår kontroll. Det går ju inte att tvinga någon att köpa vårt hus. Därmed så är det lika bra att låta bli att oroa sig, åtminstone tills vi vet mer. Vi har ett trevligt hus som vi säljer till en attraktiv penning - det tycker vi själva. Med hopp om att fler tycker så.

äs även andra bloggares åsikter om , , ,
intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per!

  Har ni varit runt till olika mäklare och prutat på deras arvode?
  Har ni prutat på bolånen?
  Vi sitter snart i samma sits som ni och jag vill pruta på ovanstående kostnader medan min part inte tror att det går.

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Nej - vi har inte prutat, däremot haft flera mäklare ute för värdering, känna på 'förtroendet' och kunskapen. Min slutsats så här långt är att det finns - som i alla sammanhang - olika kvalitet på mäklare och dera förmågor. Därför är jag tveksam till om arvodet i sig i slutänden har högst prio. Får vi exempelvis ut 100 tusen mer vid försäljningen betyder det ju mindre. Dock så får vi ju aldrig ett facit.

  Generellt så har jag större förtroende för en mäklare med många år i branschen än en nykläckt.

  SvaraRadera
 3. Glömde bolånen. Här finns det mer att göra. Vi har förhandlat ned räntorna med vår befintliga bank efter att ha kontaktat några andra så som underlag. Absolut att det finns förhandlingsutrymme. Du kan förresten skapa ett förhandlingsunderlag på comboloan.se.

  SvaraRadera
 4. Du säger att du inte kan tvinga någon att köpa ert hus. Förvisso.
  Det dom flesta inte inser är att det bara är en prisfråga. Sänk priset och du blir garanterat av med huset. Det är endast en prisfråga som sagt.

  SvaraRadera
 5. hej per.
  jag har aldrig fattat det där med att begära uppskov på skatten när man säljer sitt hus/lägenhet,varför? är det inte bättre att betala in det samma dag som man säljer huset så är man av med det ,och slipper betala extra?
  begär man uppskov ligger det där som ett ok över en hela tiden och man VET att man MÅSTE betala in de där pengarna NÅN GÅNG i framtiden.
  så gör det ENKELT för er själva och slipp oron-BETALA in skatten DIREKT.

  SvaraRadera
 6. Har man en aktieportfölj av hyfsad storlek, så ska man absolut inte betala in reavinstskatten på huset. Det kommer alltid dåliga år för depån (tyvärr), då är det gött att kunna plocka fram reavinsten i huset och kvitta.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg