Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vin och pina hindrar proppen

Det är med stor glädje jag kan konstatera att de ljuva, röda dropparna är hälsosamma. Och det beror inte minst på att jag föredrar dem både till vardag och helg. Ett litet glas rött är inte skadligt utan bara till gagn.

Vad kan rött vin göra för oss? Ja, till att börja med hjälpa oss med vikten.

Vin i kombination med motion minskar också risken för blodpropp. Vin är en god antioxidant – vin håller din kropp ung lite längre!

Den dagliga verksamheten i kroppens celler skapar en del slaggprodukter, så kallade fria radikaler. De angriper cellernas väggar och arvsmassa, och ökar därmed risken för en mängd sjukdomar.

Genom att tillföra kroppen ämnen som neutraliserar de fria radikalerna kan man bland annat förebygga åderförkalkning, diabetes, infektioner, reumatiska åkommor, Alzheimers sjukdom och cancer.

Rödvinets hälsobefrämjande egenskaper beror först och främst på att drycken innehåller fenoler och alkohol. Fenoler neutraliserar effektivt de fria radikalerna och är därmed ett av kroppens viktigaste konserveringsmedel.

Det är i sig inte nödvändigt att dricka vin med alkohol. Undersökningar har visat att druvsaft och alkoholfritt rödvin har samma fenolinnehåll som vin med alkohol. Grönt te, frukt, bär, grönsaker och olivolja har också högt fenolinnehåll.

Däremot har det alkoholhaltiga vinet en fördel, nämligen alkoholens gynnsamma inverkan på kolesterolet. Rödvin framställt av druvtyperna Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Merlot tycks ha en särskilt gynnsam sammansättning av fenoler. Lagring på ekfat ökar fenolmängden ytterligare.

Ett litet glas rött – livgivaren!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Vad tycker du om Pinotage då? Med eller utan bonuseffekter. Café Culture är en personlig favorit! Det är ju dessutom en liten rolig historia om hur Pinotage-druvan uppkom. Sånt tycker jag är kul.

  SvaraRadera
 2. Aha! Nice! :)

  http://www.vinguiden.com/vintips/index.php?v=0804

  SvaraRadera
 3. Dricker just en Pinot Noir, amerikask sådan på lång ledigheten i mexiko. Måste säga att jag känner mig stärkt:-)

  Oskar

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg