Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Döda din dröm

Vad skulle du göra om du hade råd?

Så står det på brevet som kom idag med posten. Det var från ett av de ökända låneföretag vars affärside är att just stjäla våra framtida drömmar. Genom att spela på den svaga strängen hos människor i stort - att en omedelbar belöning alltid ter sig attraktivare än en framtida - vill de pådyvla oss krediter med räntor i storleksordning 14 procent eller mer.

Korta krediter ska du sky som pesten. De är en privatekonomisk fälla där du riskerar åratal med arbetsamma avbetalningar eller i värsta fall inkassokrav och att förvisas till ett privatekonomiskt limbo under många år.

Men du tänker kanske att du inte vill vänta på belöningen. Livet är kort. Den som lever får se. Morgondagen kommer kanske inte, vad har då sparandet varit till för nytta? Krediter är inte lösningen, vill jag då hävda. Du kanske får ett långt liv men i ekonomisk olycka. Nej, jag säger som Martin Luther - även om jag visste att världen skulle gå under i morgon, skulle jag plantera mitt äppelträd i dag. Framtiden är oviss men likväl spännande.

Gör din dröm till verklighet. Så står det på brevets baksida. Nej, så blir det inte med en dyr kredit. Du tar istället sonika livet av din dröm och ersätter den med en illusion. Så våga ta steget och börja spara ihop till dina drömmar. Då kan du effektuera fler av dem, det vill jag lova.

Har du inga drömmar så se till att skaffa dig. Allt stort som skett i världen skedde först i någon människas fantasi. Det är aldrig för sent att förändra. Eller för tidigt. Ingen dröm är heller för liten eller futtig - alla tillhör de din samlade lycka i livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. "Gör din dröm till verklighet. Så står det på brevets baksida"

  När du läser högt så förstår du precis vad det är de menar: "Din dröm" riktas ju nu naturligt till de/avsändaren - låneföretagets - och det är deras dröm. Att du ska ge dem pengar, månad efter månad utan att de behöver göra någonting alls.

  Deras dröm är att du ska skuldsätta dig, om du frågar snällt kan de säkert tänka sig att skuldsätta dig utan att du behöver betala på skulden, och därmed betala till dem år in och år ut, årtionden efter årtionden.

  Arbetsfri inkomst är vår dröm, vår dröm är inte att ge bort pengarna till någon annan för absolut ingenting.

  SvaraRadera
 2. Drömmen om livslång skuldsättning är djupt rotad hos Svensson se bara var bo priserna har tagit vägen, och hur många är det egentligen som köper sin bil kontant eller ens en TV eller Kylskåp. Utvecklingen är skrämmande men jag misstänker att gemene man inte riktigt förstår sig på ekonomisk risk eller för den sakens skull att ett lån är en inteckning av den egna framtiden...

  / Oskar

  SvaraRadera
 3. http://www.ted.com/talks/lang/eng/joachim_de_posada_says_don_t_eat_the_marshmallow_yet.html

  SvaraRadera
 4. Ät inte allt godis med en gång. :)

  SvaraRadera
 5. De äckliga kreditbolagen frodas och det poppar upp nya modeller som svampar i skogen. "Samla dina krediter hos oss", "Pengar direkt utan säkerhet", "Har du något värdefullt i garderoben?" heter det när blodsugarna lurar folk som missat ekonomilektioner i skolan.

  Problemet är att för de som förstår vad det handlar om är lurendrejeriet lätt att se förbi, medan de som i blindo går på dravlet om drömmar aldrig kommer att hitta till en sådan här blog som kritiserar medlen. De läser aftonbladet.se och bryr sig mer om vem som gift sig med vem och vem som har lyft tuttarna för tredje gången.
  /Abra

  SvaraRadera
 6. Kan bara säga ja och amen till detta blogginlägg. Hade själv rubriken "Uppskjuten belöning är dubbel belöning – våga stå emot konsumtionskulturen" som titel på ett blogginlägg på samma tema, http://www.spara-placera.se/uppskjuten-beloning-ar-dubbel-beloning-%E2%80%93-vaga-sta-emot-konsumtionskulturen

  Förmågan att praktisera uppskjuten belöning verkar vara skrämmande bortglömd bland många i dessa dagar. Sorgligt nog.

  Mvh / Håkan

  SvaraRadera
 7. Abra, sorgligt men troligen sant.

  Håkan, vilja ha allt nu - det är vad många önskar sig.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg