Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inte gåvan utan tanken

Ibland hör man att livet är en gåva. Både du och jag har ju skänkts en tid att vandra här på Jorden med allt vad det innebär. Några föds som pojkar, andra flickor och en del som både och. Vissa föds med handikapp eller genetiska sjukdomar. Andra föds till svält och umbäranden. Någon allomfattande rättvisa finns det inte.

Du föddes med vissa förutsättningar. Och tacksamhet för livet i sig borde vara självklart - alternativet är ju att vara död. Med bara en gnutta perspektiv så är det lätt att uppleva en besvärande gnällighet bland svenskar. Pengarna räcker inte till charterresa i år, boendet har blivit så dyrt och nu blir det falukorv till middag då matpriserna skenat. Att gnälla så som västerlänning är synnerligen pinsamt.

Att sträva efter något, exempelvis en bättre privatekonomi eller större förmögenhet, är mänskligt och inget fel i sig. Men att i varje stund förmå sig uppskatta det man har just då är svårare. Varför? Om du inte kan uppskatta de små tingen, hur ska du då kunna uppskatta de stora? Att avnjuta ett glas Dom Pérignon men också ett glas kallt, rent vatten?

Två böcker finns bland min sommarläsning - 'Den nya överklassen' och 'Den motvillige monarken'. Böcker om de som anses vara de mest välbeställda människorna i samhället - etablissemanget. Varför vill jag läsa just dessa? Jo, inte för att jag avundas dem eller önskar mig i deras ställe utan för att bättre förstå vad det innebär att födas inom den ekonomiska eliten och offentlighetens baksidor. Hur blir man som människa när man växer upp med guldsked i mun? Är man lyckligare eller sorgsnare?

Du föddes - bara det helt fantastiskt. Att du finns är i sig ett underverk och du är lyckligt lottad. Du tillhör också den mest priviligerade delen av mänskligheten som kan äta sig mätt, klä sig varmt och leva ett behagligt liv.

Men vad du fått till skänks är ändå underordnat det du gör utav ditt liv - din gåva. Det anses ju vara tanken bakom och inte gåvan som räknas. Tankens kraft är enorm.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. dina inlägg är alltid lika bra. Jag läser alla men kommenterar få.
  Dags att göra det alltså: fortsätt på inslagen väg...det är uppskattat1

  SvaraRadera
 2. Och din kommentar är likaså - uppskattad! :)

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt inlägg, tack! min insikt är att vägen till ett riktigt rikt liv är att förvalta det du har; pengar (oavsett hur lite du har, ta makten över den) och framför allt dina begåvningar. Förvaltar du dig själv, lever hälsosamt, kreativt osv - då kommer rikedomen, både ekonomiskt och känslomässigt.

  SvaraRadera
 4. Anonym, stort tack för vänligheten. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg