Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Lurad eller godtrogen?

Om du är en av de svenskar som försöker investera dig till en god ekonomisk framtid - läs då vidare. För det finns många som vill åt din stackars sparslantar. Grundregeln är att alla vill ha dina pengar - så lättvindigt och billigt som möjligt.

Jag förmodar att du, liksom jag själv, gärna vill ha en så bra avkastning som möjligt. Inte bara sätta in pengarna på ett konto med en oförskämd ränta utan gärna se en god tillväxt på slantarna som med råge överstiger inflationen. Då är det också lätt att lyssna till sirenernas ljuva sång om valutahandel, strukturerade produkter och andra mirakelkurer för att göra dig rik - snabbt och enkelt.

Men många blir lurade då bedägerier kring investeringar ökar. Inget konstigt i det - finns det någon lättlurad eller godtrogen med pengar i näven, då finns det också någon som försöker lura sig till dem. Mer regel än undantag, helt enkelt. Tro inte heller att din egen bank är din kompis som bara ger dig de råd som är bäst för dig. Nej, banken är en affärsverksamhet vars syfte är att tjäna pengar på dig. Goda råd blir lätt dyra råd.

Så vad göra då, som en vanlig Svensson, men med en önskan om att kunna förränta sina slantar? Jo, det här är min erfarenhet och så som jag själv gör.

Jag investerar i aktier. Och jag gör det med de gyllene reglerna i åtanke. Jag har läst och lärt mig om de sju botemedlen och dessutom sett till att använda dem. Jag har sett till att glömma bort tesen 'sitt still i båten' och jag har läst boken 'Winning Trading' av Tobbe Rosén. Från den lärde jag mig att trading visst är något för enkelt folk som jag - jag har lärt mig när jag ska handla aktier, när jag ska låta bli och när jag ska sälja baserat på ett enkelt regelverk. Jag förstår bättre hur finansmarknaden fungerar och reagerar och vikten av att följa börsklimatet med mina investeringar.

Svårare behöver det inte vara. Aktier är en bra investeringsform då det är en 'ren' form av sparande. Du kan läsa på om företaget du investerar i, du kan besöka börsstämman och du kan lära dig och förstå de tjänster eller produkter som företaget producerar. Med aktier är det du som är den som styr skutan, inte någon fondförvaltare . Aktier kan du köpa på minuten och också avyttra lika snabbt. Med aktier är du direktägande i ett bolag och därmed också den som är ansvarig för din investering. Därmed är det lättare att bygga upp ett intresse för bolaget - ditt sparande blir en hobby.

Att ge bort pengar till någon som du tror har en bättre förmåga än du att investera dem - hur klokt är egentligen det? För fondbolagen, definitivt, men för dig? Du har slitit hårt för dem, betalat skatt för dem flera gånger och bytt bort din dyrbara, ändliga tid för dem - ska du då lättvindigt bara ge bort dem, på vinst eller förlust? Det tycker inte jag. Värdera din slantar högre och du kommer att vilja måna om dem mer. Och det du månar om är det svårt för någon att lura av dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per,

  Skrev lite om detta på köpstoppsbloggen förra året, tror det kanske har något att göra med att vi är dåliga på att spara och vill hitta ett riktigt 'klipp' också.

  / Oskar

  http://notbuying.blogspot.com/2010/11/gastinlagg-om-nagot-verkar-for-bra-for.html

  SvaraRadera
 2. Det värsta är nästan bankerna. De agerar som att de försöker hjälpa dig. Du får "gratis rådgivning" om du anmäler dig här. Sen får man en säljare i nacken som försöker pracka på en allt möjligt. Bara en sån sak som tjänstepension hos banken. Det är jättesvårt att hitta att bankerna tar fast avgift per år + en viss procent på beloppet. Hos Avanza och Nordnet är detta helt gratis. Kombinera sen det med fondavgiften så ska det mycket till om man ska klara öka värdet mer än inflationen.

  SvaraRadera
 3. Oskar, det beror nog till viss del att en gratislunch ter sig så attraktiv. :)

  Jonas, ju fler som genomskådar försäljningstricken desto bättre. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg