Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Smutsig skatt

Jag är av den åsikten att småsparare borde belönas - inte bestraffas - i sin strävan att skapa sig en god privatekonomi. Att våra vänsterpartier inte är av den åsikten är inget nytt i sig men att våra regeringspartier inte arbetar i den riktningen är förvånande - och svagt.

För vad kan en stackars lönearbetare ta sig för? Att spara sina slantar på ett vanligt sparkonto är föga framgångsrikt. Den lilla räntan äts upp av inflation och beskattas självfallet.

Vilka andra alternativ finns? Jo, det går så klart att spara i fonder. Här beskattas också vinsten - om det blir någon - och är avgiftsbelagd i olika grad. Inte alltför sällan är det en ren förlustaffär.

Aktier då? Jo, här tas en kapitalskatt ut vid försäljning och den är 30 procent av eventuell vinst. Aktier kan också ägas i en kapitalförsäkring där en schablonbeskattning utgår årligen på hela kapitalet.

Oavsett hur du sprattlar så ska skatt betalas. Det finns enbart piska i systemet men ingen morot. Se bara på de anställda på SAAB - ingen buffert, det är då inte lönt att spara.

Regeringsförslaget om det nya 'Investeringssparkontot' gör ingen glad det heller, åtminstone inte bland småspararna. Det känns som ett helt igenom uselt förslag.

Till att börja med så ska beskattningen höjas på kapitalförsäkringen - till samma höga nivå som det nya 'Investeringsparkontots' nivå. En klar försämring helt enkelt och verkligen inte något som ter sig vackert i en småsparares ögon. Schablonbeskattning är enkelt och bra för skatteverket - för mig är det ren, skär stöld att 'beskatta inflationen'.

Så vad göra? Så som jag ser det så är direktägande i aktier det enda alternativet som bjuds framöver. Utformningen av 'Investeringssparkonto' bör göras om - just nu luktar det illa. En borgerlig regering ska inte ge staten en utsugarmentalitet. Privatpersoner med en god privatekonomi kan ju aldrig vara något annat än en bra affär för staten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag sparar långsiktig i fonder med låge avgifter samt högräntekonto i kreditmarknadsbolag.

  Den nye fondskatten på 0.12% neste år passer meg aldeles utmärkt då jag inte måste skatta på utdelninger och andre inkomster som fonden får men kan reinvesteras direkt.

  Hoppas at det blir många år med dålig avkastning så at jag kan köpa billiga andeler i aktiefonder.

  SvaraRadera
 2. Ibland undrar man varför man bor kvar i det land i världen som har högst skatt på allt? Tänk, energiskatt, moms, arbetsgivaravgifter, kommunalskatt och löneskatt. Sverige blir mer och mer ett land där alla ska ha lika oavsätt vad man gör. Problemet är när de som drar det tunga lasset försvinner. Att sen M ser till att genomföra detta är väldigt konstigt.

  SvaraRadera
 3. Lite svensk Greklandsmentalitet? :)

  SvaraRadera
 4. För den riktigt långsiktige (svensken) är fonder inte illa.

  1. Spara i Avanza Zero. Betala 0,12% 'förmögenhetskatt'.

  2. När kapitalet ackumulerats tillräckligt: planera en utlandsflytt.

  3. Kapa banden till Sverige (jobb, avveckla bolagsengagemang, åretrunt lgh).

  4. Hyr en lgh i t ex Cypern.

  5. Ansök om "begränsad skattskyldighet" från skatteverket: bevisa att du inte har "väsentlig anknytning" till Sverige, och att du bor i utlandet (t ex kvitton).

  6. När du fått beskedet om "begränsad skattskyldighet": sälj fonderna skattefritt.

  7. Flytta nästa skatteår till Sverige, om du vill.

  Visst är det krångligt att (lagligt) undvika skatterna. Tyvärr är ovannämnda aktuellt endast för fonder, för aktier gäller "10 års-regeln".

  Annars är det bara storägare (näringsbetingade andelar i AB, dvs 10%) som gynnas med skattefri utdelning till bolaget, och skattefri kapitalvinst.

  SvaraRadera
 5. Anonym, detta har du inte läst på skatteverkets hemsida, förmodar jag? :D

  SvaraRadera
 6. "Det finns enbart piska i systemet men ingen morot. Se bara på de anställda på SAAB - ingen buffert, det är då inte lönt att spara."

  De här raderna säger en hel del... Det är väldigt svårt för vissa att ta ansvar för sin egen ekonomi. Istället skyller man på att det saknas incitament för att spara och fortsätter med att leva över sina tillgångar.

  Att titta på de SAAB-anställda borde vara den största moroten det går att uppbringa för att spara. Att behöva gå och låna pengar, som en del har gjort, bara för att lönen är några dagar sen kan inte vara kul. Själv kommer jag att alltid ha en buffert för 12 månaders kostnader.

  Jag har byggt upp en sådan utan extra morötter, med rådande skatter (som jag personligen inte ser som något problem) osv.

  Att bara skylla på annat är trams.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg