Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vända kappan efter vinden

Jag kan knappast kallas aktieägare längre. Ett fåtal Berkshire Hathaway är allt som finns kvar i portföljen. Den nionde juni sålde jag de sista aktierna som var Skistar. Det känns som i Grevens tid då det blev oroliga tider i en hast även om hela 2011 hittills varit en rejält dyster utförbacke på börsen. Och jag är inte alls beredvillig att återinvestera, det finns så mycket osäkerhet och oro som gör nervositeten hög.

Jag finner kontrasterna stora i finanspressen där konkurshot för Grekland blandas med tips om vinnaraktier. Så klart att det finns köpvärda papper och investeringsmöjligheter, frågan är bara om det är nu det är läge? Själv är jag inte beredd att ta den risken att gå in vid fel tillfälle - jag är helt enkelt inte tillräckligt våghalsig.

Det kan så klart sluta med att någon modigare än jag gör finfina klipp och tjänar sig en rejäl hacka. Men också med en svidande förlust. Min egen likvid har drabbats av noll procents förlust under den senaste tidens nedgång. Och därmed kan jag vara glad för några procents uppgång lite senare. Att hålla förluster korta är väsentligt, anser jag.

Enkel procenträkning gör ju gällande att en nedgång med 10 procent kräver en uppgång på 11 procent för att återställa ursprungsvärdet. 20 procent motsvarar 25 procent och 30 procent hela 43 procent. En urholkning av kapital är kostsamt.

Jag anser fortsatt att tålamod är en dygd vid investeringar. Däremot så finns det ingen anledning att tålmodigt låta sig dras utöver kanten och ned i bråddjupet. Så som en värdeinvesterare så väljer du att köpa delägarskap i kvalitativa bolag med god avkastning och sunda finanser. Men samtidigt så är prislappen för en andel alltid värd det marknaden är beredd att betala för den. Mr Market - som Värdeinvesteraren så väl beskriver - är en irrationell och chansartad natur som vi som äger tålamod har stor glädje av.

Jag tror på långsiktiga innehav. Men samtidigt så tror jag också på vikten av att äga aktier under de rätta betingelserna - då kurserna rör sig uppåt. Inte dagligen utan så som en trend. Med det som facit så borde jag inte ägt några aktier alls under det innevarande året. Men den som lever och lär får se hur andra halvan av året utvecklar sig. Just nu så känns börsklimatet som den här sommaren - kall och bister.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Du talar om trend - vilken trend menar du då? Och hur definierar du denna trend du använder?

  SvaraRadera
 2. Hej Adam. Trenden jag hänvisar till är 'börsklimatet' så som det definieras av Tobbe Rosén i boken 'Winning Trading'.

  SvaraRadera
 3. Risken om man går ur aktiemarknaden helt.Är att man aldrig hinner gå in igen under den snabba uppgång som brukar ske vid en vändning.

  SvaraRadera
 4. Anonym, risker ska kalkyleras anser jag. Vilka risker som man är beredd att ta eller ej. Samt en investeringsstrategi. :)

  SvaraRadera
 5. Hej Per Penning,
  Kul att läsa dina funderingar, visst önskar man ett facit över framtiden ibland?

  SvaraRadera
 6. Tack, Finansmamman. Utan facit så får vi försöka lära oss mer. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg