Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Ge mig ett friliv

Minns ni det som kallades friår? Den politiska reformen som infördes 2005 som innebar att en person, som hade arbetat minst två år, fick ledigt i mellan tre månader och ett år samtidigt som en arbetslös gick in som vikarie. Syftet med reformen var att ge yrkesverksamma personer en paus samtidigt som långtidsarbetslösa och personer med svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden skulle få prova på arbetslivet. Den friårsledige fick 85 procent av a-kassan. Friåret togs sedermera bort vid regeringsskiftet 2006 med motivationen att man inte nådde rätt målgrupper med reformen och att staten inte heller skulle subventionera ledighet.

Jag är lite kluven till friår då jag kan se ett gott syfte med det. Stora grupper kommer inte in på arbetsmarknaden medan andra är slitna och kan behöva en paus ifrån arbetslivet. A-kassa, socialbidrag och utbrändhet är inte gratis. Det är därför inte helt enkelt att göra en kalkyl på kostnaden för en friårsreform eftersom det blandar in så många parametrar.

Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson ställer sig positiv till återinförandet av någon variant på friåret och lyfter fram Finlands system som permanentats och kallas 'Alterneringsledighet'. Alterneringsledigt kan tas i minst 90 dagar utan uppehåll och sammanlagt högst 359 dagar. Under ledigheten fås en ersättning som motsvarar 70 procent av arbetslöshetsersättningens dagspenning. Om den ledige har arbetat i 25 år är ersättningen 80 procent.

Vad tycker du? Jag ser för egen del ett friår som en möjlighet till att kanske starta ett eget företag för framtiden, byta karriär och hinna med mina barn bättre under de ljuva år de är små. Dagens arbetslinje är bra men kan också drivas för långt med de ganska enkla medel som används idag - skattesänkningar.

En skojfrisk variant är ju ett 'friliv' som nedan följer.

Efter framgångarna med friår lanserar staten nu friliv. Tanken är att den som vill kan ta fritt från sitt liv och ersättas av någon som tidigare saknat ett liv. Frilivsprojektet har redan pågått som försöksprojekt i tre skånska kommuner under några månader och samtliga inblandade är nöjda med resultatet.


Från och med den första juni blir det möjligt för alla svenskar som vill att ansöka om friliv. Riksdagen röstade igenom förslaget med bred majoritet och många politiker rapporteras vara intresserade av friliv för egen del. Ur rent samhällsekonomiskt perspektiv är frilivsprojektet förödande, men finansministern sammanfattar regeringens inställning i fyra ord.
– Pengar är inte allt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg