Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Backa mot framgång

Jag låter bli att kommentera börsläget idag då det är så många som har bättre insikter i det än jag. Istället har jag funderat en aning kring det här jobbiga och besvärliga som kallas att nå sina mål.

Att sätta upp mål är ganska så lätt. 'Jag ska bli rik', exempelvis, är ett bra mål. Andra exempel kan vara att 'resa mera', 'motionera' eller 'gå ned i vikt'. Märkligt, dessa mål tycks ju faktiskt sammanfalla bra med mina egna?

Mål, målsättning och måluppfyllnad - internätet är fullt av tips, skolor och regelverk kring hur du ska lyckas. I mångt och mycket brukar de vara en aning för omfattande för att man ska orka med att anamma dem. Själv hittade jag den lilla underfundiga funderingen att framgång kan lättare nås om vi väljer att börja med själva målet. Det låter rimligt.

Låt oss säga att mina exempel ovan ska användas - vad är då målen? 'Två miljoner', 'Bahamas', 'Löpning' och '75 kilo', kanske? Så, var i tiden ska dessa mål vara uppfyllda? 'Tio år', 'fem år', 'inom en vecka' och 'den sista december i år' - då var de satta i kalendern, med.

Efter dessa klokheter är det alltså bara att arbeta sig baklänges. Hur ska jag kunna ha två miljoner på banken om tio år? Hur lyckas jag få till resan inom fem år? Vad behövs göras för att jag ska jogga inom en veckas tid? Och hur når jag vikten?

När det gäller pengarna så måste jag göra en strukturerad sparplan som hjälper mig. Resan kräver pengar, semesterplanering, nya pass till hela familjen, en spruta i rumpan med mera. Jogga - där handlar det om att hitta skorna i röran, någonstans. Vikten kräva sunda matvanor, handla rätt livsmedel, skaffa tid till att laga hälsosam mat och tabu för gatukök. Allt går att planera baklänges.

Det fina med metoden är att målet ter sig nära. Man famnar målet och håller det nära och levande. Ganska trevligt, faktiskt.

 Mitt första mål att granska är 'skuldfri vid 65 års ålder' - det ska bli spännande att räkna på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg