Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Egen överblick

Småspararna är nervösa nu vilket blev övertydligt i torsdags. Efter veckans tre första dagar med stora fall blev dag fyra den dag då paniken tog överhand och försäljningarna duggade tätt. Rädda vad som räddas kan. Till livbåtarna! Svenska bolag har visat fina halvårsrapporter men det har nu inte hjälpt alls. Förlusterna svider och många kommer nog nu att vända börsen ryggen.

Privatekonomerna hos bland annat Nordea och Swebank tycker att man inte ska göra något förhastat. 'Som småsparare är det för stor risk att ha allt sparande på börsen. Saker händer så snabbt och man hänger inte med.' säger Ingela Gabrielsson, Nordea till SvD. 'Har man inte koll är det hög tid att tala med sin bankman' menar Ylva Yngvesson, Swebank. 'Självklart är det skrämmande för alla som sparar i aktiefonder. Men de som sparar långsiktigt borde tänka efter innan de agerar' anser Pia Nilsson, VD för Fondbolagens förening.

Jaha. Ta det lugnt och sitt still i båten är budskapet. Att spara långsiktigt innebär tydligen att inte sälja av sina innehav. Att ovan röster är partiska till sin karaktär förstår nog en del - men kanske inte tillräckligt många. Banken eller fondbolaget är inte din vän eller har ditt bästa överst på agendan. Möjligen kan de ses så som en affärspartner där du egentligen inte är en kund utan en leverantör - en leverantör av kapital. Att bolagen försöker gjuta olja på vågorna är enbart för att förhindra kapitalflykt ifrån deras fonder eller konton.

Krisen är inte över. Kanske den är i sin linda. Just nu har Italien och Spanien fokus då de är på dekis. Grekland har folk lyssnat sig trötta på men landets problem är inte lösta utan bara uppskjutna på framtiden. Och så den bristande politiska viljan i USA där Standard and Poors sänkte landets kreditbetyg. Det här var första gången som USA:s kreditbetyg skrivs ner av något av de stora kreditvärderingsinstituten. Den psykologiska effekten kan ge tyngd under veckan som kommer. Och alla svallvågor når svensk strand förr eller senare.

Som jag nämnde tidigare så anser jag att bankernas och fondbolagens produkter alltid är sämre och dyrare än ett direktägande i aktier. Samtidigt så kräver ett aktiesparande lite mer engagemang. Jag tänker på det här med att allt fler hushåll nyttjar hushållsnära tjänster. Här finns ju en fantastisk öppning! Låt någon annan dammsuga, putsa fönster och måla om vardagsrummet. Börja prenumerera på en matkasse för att förenkla vardagsmiddagarna. Använd sedan en del av den frigjorda tiden till att lära dig aktiesparande. Samtidigt som du skapar arbetstillfällen bygger du din förmögenhet. Och låt därmed bankerna fundera kring vilka motdrag de ska ta till - kanske billigare och bättre produkter?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Alla bankanställda arbetar för att bankerna skall tjäna så mycket som möjligt på sina kunder.Att man skall sitta still i båten har man hört vid varje kris dom senasre tjugo åren.
    Efter dom senaste krascherna har väl dom flesta svenskar slutat lyssna på all råd från det hållet.

    SvaraRadera
  2. Jag är tveksam. Många ser nog fortfarande sin bankkontakt som en förtroendepartner. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg