Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Eget fiskafänge

Nu är vanligt folk oroliga efter den brutala nedgång på börsen som dragit ned värdet på tillgångarna. De hör av sig till banken som förvaltar deras slantar och undrar i första hand hur länge börsraset ska fortsätta och varför det sker. Uppenbarligen läser de inte nyheterna eller ser dem på TV.

Banken i sin tur rekommenderar att inte sälja i panik. Det är i sig ett ganska bra råd. Ett annat bra råd är att inte köpa bankens fonder alls utan istället investera själv. Tar man ansvar för sina pengar behöver man aldrig hamna i en paniksituation. För inte är det något nytt att USA är på dekis eller att södra Europa står på finansiellt gungfly.

För det är ett nöje att investera själv. Det är roligt att lära sig hur systemet fungerar och förbättra sin förmåga. Det är intressant att upptäcka att du är minst lika bra som 'proffsen' på att få dina pengar att växa. Det är skrämmande att inse att pressens råd och experternas tips bara är skräp och svammel. Och det är glädjande att se sina besparingar växa och frodas utan att behöva försörja en räcka banktjänstemän med delar av ditt kapital.

En timme i veckan räcker för att bli din egen investerare. Om du är noga med dina tänder motsvarar det den tid du lägger på borstning under samma vecka. Är du effektiv kan du investera och borsta gaddarna samtidigt. Vita, friska tänder och stadigt med pengar. Trevligt.

Om någon lyckats tutat i dig att det är svårt att investera så har du gått på en nit. Troligen är det mycket svårare att hitta ett bra program på TV. Nej, det enda som behövs är en gnutta kunskap, en aning disciplin och ett lugnt sinnelag. Och en liten slant att investera med. Alltså, aldrig sälja i panik. Inte heller köpa utan kunskap. Dessutom investera enligt en fastlagd plan som du håller dig till. I alla lägen.

Öppna ett aktiesparkonto, flytta ditt kapital dit och bli din egen bankman. Läs och lär. Bli rik. Enkelt. Det är roligare att fiska själv än att titta på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. "Bli din egen bankman..." Jag instämmer. Jag kunde verkligen ingenting till en början men baske mig om jag inte vill hantera mina pengar själv och se hur det går istället för att låta NÅGON ANNAN "bestämma" över dem. Både i uppgång och nedgång är jag glad att JAG har ansvaret :-)

    SvaraRadera
  2. Låter utmärkt, Helena. Ansvaret är bra att peka på eftersom med just ansvar följer en högre uppmärksamhet. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg